Tu-124 maandumine Neevale

Allikas: Vikipeedia

Tu-124 maandumine Neevale oli 21. augustil 1963 Leningradis juhtunud lennuõnnetus.[1][2]

Aerofloti uus reisilennuk Tu-124 startis 21. augusti 1963 hommikul Ülemiste lennuväljalt regulaarsele lennule Tallinn-Moskva. Õhkutõusnud lennukil ei õnnestunud telikut lõpuni sisse tõmmata. Tallinnas oli udu ja sinna tagasi pöörduda ei saanud, sellepärast suunasid lennujuhid lennuki Leningradi, et maanduda Pulkovo lennuväljale. Pulkovos tehti ettevalmistusi lennuki maandumiseks kõhule betoonraja kõrval. Kohal olid tuletõrje- ja kiirabiautod. Lennuk jäi tiirlema lennuvälja lähistel 500 m kõrgusel, et kulutada paagid kütusest tühjaks — et lennuk oleks maandumisel kergem ja et vähendada tuleohtu. Lennuki meeskond üritas lennuki garderoobi eesriiet hoidva toru abil lahti taguda kinnikiilunud telikut, aga see ei õnnestunud.

Kaheksandal ringil, kui lennuk oli lennuväljast 21 km kaugusel ja kütusenäidikute järgi kütust lennuväljani jõudmiseks piisavalt, seiskus vasak mootor kütuse lõppemise tõttu. Lennukil lubati lennata otse üle linna lennuväljale, aga kohe varsti seiskus ka teine mootor. Lennuk alustas planeerimist kesklinna kohal poole kilomeetri kõrgusel. Lennuväljani jõuda oli võimatu. Ei jäänud muud üle, kui katsuda maanduda Neeva jõele. Lennuki komandör andis juhtimise üle teisele piloodile, kes oli teeninud merelennuväes ja kellel oli vette maandumise kogemust. Lennuk lendas üle Maloohtinski prospekt 6 maja ning 4 meetri kõrguselt üle ehitamisel oleva Aleksander Nevski silla ja maandus 14 sekundit pärast mootorite seiskumist vette raudteesilla lähedal. Jõgi on selles kohas 400 m lai. Vesi hakkas küll tungima vigastuste tõttu lennukisse, aga jõel sõitnud aurupuksiir vedas lennuki kalda äärde ning kõik 45 reisijat ja lennuki 7-liikmeline ekipaaž pääsesid lennukist elusa ja tervena.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.flightglobal.com/pdfarchive/view/1964/1964%20-%202230.html "Prepare to Ditch", in Flight International magazine, 13 August 1964, p241.
  2. https://www.rt.com/news/pilot-saves-lives-by-landing-on-a-river-in-1963 "Pilot saves lives by landing on a river… in 1963" Russia Today TV. 16 January 2009. Vaadatud 22.08.2019.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]