Toni Braxton

Allikas: Vikipeedia
Toni Braxton
Toni Braxton (2015)
Toni Braxton (2015)
Sünninimi Toni Michele Braxton
Sündinud 7. oktoober 1967 (56-aastane)
Severn, Maryland, USA
Stiilid
Tegev 1989–
Plaadifirma
Seotud esitajad The Braxtons
Veebileht tonibraxton.com

Toni Michele Braxton (sündinud 7. oktoobril 1967 Severnis, Marylandi osariigis) on USA laulja ja laulukirjutaja.

1980. aastate lõpus hakkas Braxton koos oma õdedega esinema ansamblis The Braxtons. Seal pälvis Braxton produtsentide L. A. Reidi ja Babyface'i tähelepanu. Ta sõlmis seejärel lepingu LaFace Recordsiga ja andis 1993. aastal välja omanimelise debüütalbumi. Album jõudis USA plaadimüügi edetabelis Billboard 200 esikohale ja seda müüdi maailmas üle 10 miljoni eksemplari. Albumilt ilmunud singlid "Another Sad Love Song" ja "Breathe Again" said hittideks üle maailma. Album tõi Braxtonile kolm Grammy auhinda, sealhulgas auhinna parima uue artisti kategoorias.

Braxtoni järgmised albumid olid samuti väga edukad. 1996. aastal ilmunud albumilt "Secrets" pärinesid kaks tema suurimat hittsinglit: "You're Makin' Me High" ja "Un-Break My Heart", mis mõlemad jõudsid USA singlite edetabelis Billboard Hot 100 esikohale. 2000. aastal müügile tulnud Braxtoni kolmas stuudioalbum "The Heat" debüteeris edetabelis Billboard 200 teisel kohal. Albumi edukaim singel oli "He Wasn't Man Enough", mis jõudis USA edetabelis teisele kohale.

Braxtoni järgmised stuudioalbumid "More Than a Woman" (2002), "Libra" (2005) ja "Pulse" (2010) anti välja ajal, mil tal lepingulised vaidlused plaadifirmadega, lisaks jõudsid avalikkuse ette tema terviseprobleemid. 2014. aastal andis Braxton koos oma kauaaegse tööpartneri Babyface'iga välja duettide albumi "Love, Marriage & Divorce", mis pälvis aasta hiljem Grammy auhinna parima R&B-albumi kategoorias. Pärast seda on Braxton kahe plaadifirma kaudu andnud välja veel kaks stuudioalbumit: "Sex & Cigarettes" (2018) ja "Spell My Name" (2020).

Braxtoni plaate on maailmas müüdud üle 70 miljoni, mis teeb temast ühe ajaloo edukaima R&B-stiili naisartisti. Ta on võitnud seitse Grammyt, üheksa Billboardi muusikaauhinda ja seitse Ameerika muusikaauhinda.

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]