Tom Petranoff

Allikas: Vikipeedia

Thomas Alan Petranoff (sündinud 8. aprillil 1958) on endine USA kergejõustiklane, kes võistles odaviskes. Talle kuulus maailmarekord 99.72 m (vana oda) 1983. aasta maist kuni 1984. aasta juulini.

Ta võitis Helsingis 1983. aastal MM-võistluste hõbemedali ja esindas USA-d 1984. ja 1988. aasta suveolümpiamängudel. 1990. aastatel siirdus ta Lõuna-Aafrikasse ja tuli kaks korda Aafrika meistrivõistluste võitjaks. Tema isiklik rekord uue odaga on 89.16 m. Karjääri viimastel aastatel naasis ta Ameerika Ühendriikidesse ja võitis 1999. aasta Pan-Ameerika mängudel pronksmedali.

Petranoffi maailmarekord ületas täpselt kolm meetrit varasema rekordi 96,72 m, mille püstitas 1980. aastal ungarlane Ferenc Paragi. Petranoffi tulemus õhutas edasisi arutelusid ja spekulatsioone oda konstruktsiooni ja lennuomaduste muutmise tõenäosuse kohta. Ajendatuna vajadusest lühendada vahemaid ja tollal sagedased tasasel või mitmetähenduslikud maandumised (mille tulemuseks oli palju vastuolulisi ametlikke otsuseid), jõustus 1986. aasta aprillis lõpuks uue kujunduse muudatus. Selleks ajaks oli idasakslane Uwe Hohn 104,80-meetrise viskega Petranoffi marki tublisti parandanud. See vise tehti pärast seda, kui muudatused olid ametlikult fikseeritud ja (erinevalt Petranoffi rekordist) ei olnud muudatuse ajendiks.

Vana odakujundusega Petranoffi marki ei ületanud kunagi ükski muu peale Hohni rekordi. Samuti sai ta uue odaga hästi hakkama; tema isiklik rekord 89.16 m, visatud Lõuna-Aafrika Vabariigis Potchefstroomis 1. märtsil 1991, oli sel ajal kõigi aegade paremuselt teine (arvestamata peagi keelustatava "karesabaga odaga" visatud märke, mille oli kasutusele võtnud Miklós Németh), jäi maha vaid Steve Backley maailmarekordist 89,58 m.

1984. aastal tuli Petranoff rekordilise 61 punktiga Superstaaride meistriks ("Superstaarid" oli televisioonis ülekantav spordiüritus, kus osales kümme tippsportlast kümnelt spordialalt, kes võistlesid aladel, mis ei ole nende põhialad.). Ta kvalifitseerus Ameerika Ühendriikide olümpiakoondisse, kuid sai Los Angelese finaalis pettumust valmistava 10. koha.

Illinoisi päritolu Petranoff sai hiljem Lõuna-Aafrika Vabariigi kodanikuks ja võistles seda riiki esindades rahvusvahelistel võistlustel.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]