The Villages

Allikas: Vikipeedia

The Villages on kohaliku võimuorganita asula (ehk Census-Designated Place) Ameerika Ühendriikides Florida osariigis Sumteri maakonna kirdeosas, ulatudes ka üle maakonna piiride Lake'i ja Marioni maakonda.

Asula on planeeritud (master-planned community) ja suuresti vanusepiiranguga (age-restricted), asudes ligi 70 kilomeetrit Orlandost loodes.

Villages on pidevalt suure kasvuga, Ameerika Ühendriikide Rahvaloenduse Büroo andmetel on see riigi kõige kiiremini kasvav asula. Ameerika Ühendriikide 2010. aasta rahvaloenduse järgi oli elanike arvuks 51 442, 31. märtsil 2019 hinnati Villagesi elanike arvuks 122 460.[1]

1960. aastatel hakkas Kesk-Lääne ärimees Harold Schwartz (1910–2003) müüma tänasel Villagesi alal posti teel maatükke, kuni 1968. aastal posti teel kinnisvara müük riikliku seadusega keelati, mispeale 1970. aastate alguses hakkas ta koos äripartner Al Tarrsoniga tegelema maa-arendusega neile kättejäänud maal. Nad rajasid Sumteri maakonnas, maantee US27 äärde treileripargi, mis sai nimeks Orange Blossom Gardens, kus hakati müüma maju pensionäridele.

Müük kulges aeglaselt, 1980. aastate alguseks oli müüdud ainult ligi 400 maja, mispeale 1983. aastal ostis Schwartz välja Tarrsoni osaku ning tema uueks äripartneriks sai ta poeg, Chicago reklaamiärimees H. Gary Morse (1936–2014).

Morse otsustas võtta eeskuju Arizonas pensionäridele loodud Sun City kogukonnast, mille elanikele pakuti ka mitmeid mugavusteenuseid, ning Orange Blossom Gardensisse rajati hoopis ehitama maju, restorane, ujulaid ja golfiväljakuid. 1986. aastal müüs Morse juba üle 500 maja aastas. 1992. aastal sai The Villages kogukonna uueks nimeks.

Kooskõlas 1995. aastal vastu võetud riikliku Housing for Older Persons Actiga peab vähemalt 80 protsendil Villagesi majadest elama vähemalt üks 55-aastane või vanem isik. Alla 19-aastased tohivad Villagesis elada ainult kolmes allüksuses (subdivision), nn pereüksustes (family unit).[2] Muidu tohivad alla 19-aastased (näiteks elanike lapselapsed) Villagesi külastada maksimaalselt 30 päeva kalendriaastas.

2018. aastal oli The Villagesi elanike keskmine vanus 67,4 aastat. Villagesis elab kõige rohkem sõjaveterane kui üheski USA kogukonnas, kus ei ole sõjaväebaase.[3]

Kogukonnas oli 2019. aasta veebruari seisuga 50 golfiväljakut. Villagesi elanikele on reklaamitud, et nad saavad mängida "tasuta golfi kogu elu" (free golf for life). Tegelikult kuulub "tasuta golf" Villagesi elanike makstavate mugavustasude hulka. Tasuta saavad elanikud mängida golfi 38 üheksarajalisel väljakul, kus maksta tuleb ainult golfiautoga sõitmise eest. Lisaks on ka 12 klubiväljakut (kaks 18-rajalist ja ülejäänud 27-rajalised). Ka nendel on kõik Villagesi elanikud automaatselt liikmed, kuid mängimine on tasuline.

Peale golfi on Villagesis ka kolme liiki spordikeskuseid:

  • 32 naabruskonnakeskust (Neighborhood Center), kus on kohalikud, ainult täiskasvanute ujulad, ning bocce-, hobuserauaviske- ja shuffleboard'i-väljakud.
  • 17 külakeskust (Village Center), kus on pereujulad, piljardisaalid ja bocce-, hobuserauaviske- ja shuffleboard'i-väljakud, lisaks tennise- ja pickleball'i-väljakud.
  • 8 piirkondlikku keskust (Regional Center), kus on ainult elanike ujulad, fitnessikeskused ja meelelahutuskohad.

Lisaks on spordikeskustest eraldi 11 parki, koeraparki ja terviserada, softball'i-väljakud, polostaadion, kaks vibulaskmisklubi ja puutöökoda. Villagesis tegutseb ligi 2700 klubi, millest populaarseimad on asukohapõhised klubid (selle põhjal, kus elanik üles kasvas), tantsuklubid, genealoogiaklubid, üksikute klubid, spordiklubid, Beatlemaniacide klubi ja aiandusklubid. Öised üritused toimuvad kolmel linnaväljakul: Lake Sumter Landing's Market Square, Spanish Springs Town Square ja Brownwood Paddock Square'il.

Aprillis 2015 avati 1000 pealtvaatajat mahutav Sharon L. Morse Performing Arts Centeri hall, kus on mänginud näiteks Frankie Avalon, Willie Nelson, The Beach Boys, Jerry Lewis ja Chubby Checker.

Iga aasta aprillis toimub Villagesis spordiüritus "The Villages Senior Games", kus ligi 2000 elanikku võistlevad jooksuvõistlustes, tennises, korvpallis, bowling'us, võrkpallis, pickeball'is, vehklemises, laskmises ja muudel aladel. Iga vanuseklassi viis parimat kutsutakse võistlema Florida Senior Gamesile.

Villages on suure valimisaktiivsusega, valimas käib tihti ligikaudu 80% elanikest. Villagesi elanikud kalduvad poliitiliselt rohkem paremale: elanike hulgas on kaks vabariiklast iga demokraadi kohta, ka parteitud kalduvad pigem paremale.[4] 2016. aasta presidendivalimistel hääletas ligi 70% elanikest Donald Trumpi poolt, valimisaktiivsus oli 78%. Villagesi on külastanud paljud prominentsed vabariiklased, näiteks Dick Cheney, Mitt Romney, Sarah Palin, Mike Huckabee, Ben Carson ja Mike Pence.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Steve Straehley (17. aprill 2019). "Tops this decade". The Villages Daily Sun. Originaali arhiivikoopia seisuga 19. aprill 2019. Vaadatud 20.03.2020.
  2. "Family Units". The Villages. Vaadatud 20.03.2020.
  3. Michael Grunwald (18. juuni 2018). "Generation Pickleball: Welcome to Florida's Political Tomorrowland". Politico. Vaadatud 20.03.2020.
  4. John Martin, Michael Van Sickler (13. august 2012). "The Villages: Florida retirement community provides foundation for Republican candidates". Tampa Bay Times. Vaadatud 20.03.2020.