Terfens

Allikas: Vikipeedia
Terfens

Vapp

Pindala 15,2 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 2184 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 47° 20′ N, 11° 39′ E
Valla asend Schwazi ringkonnas
Terfens (Austria)
Terfens

Terfens on vald (Gemeinde) Austrias Tirooli liidumaal Schwazi ringkonnas. Vald asub 591 m kõrgusel merepinnast. Valla pindala on 15,22 km², 1. jaanuaril 2016 elas seal 2146 inimest.

Asend[muuda | muuda lähteteksti]

Terfens paikneb umbes 20 km Innsbruckist kirdes Alam-Inntalis. Inn moodustab valla lõunapiiri. Põhjas ja idas on piiriks Vomperbach, mis voolab Inni.

Naabervallad[muuda | muuda lähteteksti]

Terfensi naabervallad on Weer, Kolsass, Weerberg, Pill, Fritzens ja Kolsassberg.

Tavad[muuda | muuda lähteteksti]

Terfensi kapell (Bundesmusikkapelle Terfens), traditsiooniline vaskpilliorkester, asutati aastal 1796 Maria Larchi kiriku taasavamise käigus. Aastal 2016 oli kapellis 55 tegevmuusikut.

Sügiseti on tava korraldada Almabtrieb Engalmist Lamsenjochi ja Vompi tänavate kaudu Terfensisse, see tähendab, et lehmad Almilt, traditsiooniliste lilledekoratsioonidega nende peas, tuuakse külla.

Grasausläuten Terfensis 1930. aastatel

Nagu teisteski Schwazi ringkonna valdades, tähistatakse kevaditi Grasausläuten'it. Külapoisid lähevad kelladega läbi küla, et teatada talve lõpust.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Üks Terfensi suurtest maamärkidest on Maria Larchi palverännukirik. Kirik asutati aastal 1678 lehise puu külge kinnitatud neitsi Maarja kuju endises asukohas. Kuju pärineb aastast 1665; see pandi siia, kuna taluniku naine palvetas lehise puu poole, ja kui naine rääkis loo erak Johann Weissile, tegi see savikuju. Kirik renoveeriti aastal 1994.

Terfens on kuulus oma tagurpidi maja poolest, millest sai turismiatraktsioon. Selle rajasid aastal 2012 kaks Poola arhitekti.

Silmapaistvaid tegelasi[muuda | muuda lähteteksti]

Abikaasad Paul ja Karola Unterkircher, kes tegid Lõuna-Tiroolis pommirünnakuid eesmärgiga saada Lõuna-Tirool Itaalia asemel taas Austria osaks, elasid Terfensis. Terfensi vallavolikogu korraldas kampaaniat Karola Unterkircherile armuandmiseks pärast tema vahistamist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]