Taskupark

Allikas: Vikipeedia
Taskupark Sydneys Balfour Streetil

Taskupark on väike laiale üldsusele ligipääsetav park. Taskuparke luuakse tihti üksikutele vabadele ehitusplatsidele või ebaregulaarsetele maatükkidele. Samuti on taskupargid tihti kas suurte ehitusprojektide või avalike ruumide komponendid.

Taskuparke leidub nii linnades, eeslinnades kui ka maakohtades, need võivad asuda nii eramaal kui ka avalikus kasutuses oleval maal. Kuigi taskupargid on kehalisteks tegevusteks liiga väikese pindalaga, pakuvad nad siiski rohelust ning õues puhkamise kohta, vahel ka lastele mängukohta.

Kõrge linnastumisastmega kohtades, eriti südalinnas, kus maatükid on kalli hinnaga, on taskupargid ainus võimalus avalike ruumide loomiseks ilma ulatuslike ümberkorraldusteta. Siselinlikel aladel kasutatakse taskuparke tihtipeale linnamaastiku regenereermisplaanides ja nad pakuvad elusloodusele (näiteks lindudele) võimalust end sisse seada. Erinevalt suurematest parkidest on mõned taskupargid piiratud ja lukustatud, kui nad kasutuses ei ole.

Väikesed pargid võivad suurendada kohalikku miljööväärtust. Üks Greenville'is (Lõuna-Carolina) läbi viidud uuring näitas, et korras hoitud väikesed ja keskmised pargid mõjuvad naabruskonna kinnisvaraväärtusele positiivselt.

Levik maailmas[muuda | muuda lähteteksti]

Austraalia[muuda | muuda lähteteksti]

Taskuparke, näiteks Balfour Street Park, luuakse väikestele kasutamata avalikele maa-aladele.

Tšiili[muuda | muuda lähteteksti]

Santiagos loodi esimene taskupark (plaza de bolsillo) Palacio La Moneda kõrvale. Initsiatiivi võttis majandus- ja taristuministeeriumi arhitektuuriosakond.

Suurbritannia[muuda | muuda lähteteksti]

1984. aastal käivitatud projekt seadis eesmärgiks kohalike kaasamise parkide loomisse ja nende eest hoolitsemisse. Sellisest tegevusest on välja kasvanud nii mõnedki taskupargid Northamptonshire'is, mis hiljem arendati maalinnakomisjoni poolt Millennium Greeni ja Doorstep Greeni projektideks.

Ameerika Ühendriigid[muuda | muuda lähteteksti]

Polaris Founder's Park

Columbuses Ohio osariigis avati 2011. aastal Polaris Founder's Park.

Los Angeleses, kus seadus piirab seksuaalkurjategijate elukoha kaugust parkidest, plaanivad võimud kolme taskupargi rajamist, mis kihutaks soovimatud inimesed teatud aladelt minema.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]