TOSLINK

Allikas: Vikipeedia
TOSLINK

Toslinki optiline pistik (JIS F05)
Tüüp optiline digitaalheliliides
Toote ajalugu
DisainerToshiba
Disainitud1983
TootjaToshiba
Toodetudalates 1983
Spetsifikatsioonid
Pikkuskuni 10 m
Käigult vahetatavjah
Välinejah
Helisignaaljah
KaabelAPF või PCF
Kontaktjah
Elektrilineei
Andmesignaalvalgusimpulss
Bitilaius32 bitti
Ribalaiusalgul 3,1 Mbit/s, nüüd kuni 125 Mbit/s
ProtokollS/PDIF

TOSLINK (sõnadest Toshiba-Link) on S/PDIF-liidese optiline versioon ja pistikühendus heli edastamiseks valguskaabli kaudu. On levinud sellistel koduelektroonika seadmetel nagu DVD-mängijad, DAT-kassetid, arvutid, mängukonsoolid ja AV-ressiivrid, mis dekodeerivad kahel kanalil tihendamata PCM-heli või tihendatud 5.1/7.1-ruumilist heli nagu Dolby Digital või DTS. TOSLINK-ühendusel pole piisavat ribalaiust, et kanda üle Dolby TrueHD, DTS-HD ega DTS-HD Master Audio koodekiga heli[1]. TOSLINKi eeliseks on, et see on müravaba[2].

Kullatud otstega TOSLINK kaabel, mis praktiliselt ei ole parem tavalisest TOSLINK kaablist.

TOSLINKil on palju pistikühendusi, kuid neist kõige populaarsemad on EIAJ/JEITA RC-5720, CP-1201 ja JIS C5974-1993 F05. Optilist signaali kantakse üle punase valgusdioodi lainepikkusega 650 nm. Kuna kasutatakse tavalist valgusdioodi, on see lahendus odav ja lihtne implementeerida[3]. Kasutatavad kiudoptilised kaablid on kas APF (all-plastic fiber) ehk täisplastist või PCF (plastic-clad silica fiber) ehk plastkattekihiga kaablid. Turul on ka levinud kullatud otstega TOSLINKi kaablid, mis tegelikult signaali edastusele kaasa ei aita.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

TOSLINKI kiudoptilinekaabel, mille ühte otsa valgustatakse eemalt.

Toshiba lõi TOSLINKi, et edastada PCM-heli enda toodetud CD-mängijate ja heliressiivrite vahel. Tarkvarakihil kasutab TOSLINK S/PDIF-liidest (Sony/Philips Digital Interface)[4][5], riistvarakihil kasutab aga valguskaablit tavalise RCA-pistikühenduse koaksiaalkaabli asemel. TOSLINK muutus populaarseks ühenduseks CD-seadmetel, nüüd leiab neid tihti video edastamise seadmetel (DVD ja Blu-ray mängijatel, digiboksidel ja mängukonsoolidel), et ühendada digitaalne audio Dolby Digital/DTS-dekoodritega. Selle kaabli nimi on registreeritud kaubamärk, mis on loodud sõnadest TOShiba ja LINK. On levinud ka nimevariatsioonid TOSlink, TosLink ja Tos-Link, standardi üldine nimi on EIAJ optical.

Disain[muuda | muuda lähteteksti]

Valguskaabel on kiudoptiline kaabel, milles on valgusjuhe, mida ümbritseb kattekiht. Valguskiir siseneb kiudu ning peegeldub piki kiudu ümbritsevat kattekihti edasi.

TOSLINKi kaableid on kolme tüüpi:

  • APF (All-Plastic Fiber) ehk täisplast-kiudoptiline kaabel
  • PCF (Plastic-Clad Fiber) ehk plastkihiga kiudoptiline kaabel
  • silikoonkaabel

Täisplastkaablite südamikus on plastmassist kiud ning neid ümbritseb plastmassist kattekiht. Plastik kattekihiga kaablite südamik on puhtast ränist ning neid ümbritseb plastist kattekiht. PCF kaablid on loodud keskmise vahemaa ühenduste jaoks. Ränikaabli südamik ja kattekiht on mõlemad ränist ning on mõeldud pikkadeks ühendusteks. Nende kaablite andmeedastus kaod vähenevad loetud järjekorras. Üldiselt on kaablid täiesti plastist 1 mm südamikuga ning kvaliteetsemad kaablid on mitmekiulised kvartsist südamikuga, olenevalt vajaminevast ribalaiusest 20-125 Mb/s. TOSLINKi kaablid tavaliselt kuni 5 m pikkused, mille praktiline maksimum pikkus on, usaldusväärse ühenduse säilitamiseks, 10 m[6]. Kuid uuematel koduelektroonika seadmetel on võimalik edukalt kasutada 30 m ühendust isegi odavate kaablitega. Kaablit on võimalik jäädavalt kahjustada, kui painutada seda liiga terava nurga ümber. TOSLINKI kaablid edastavad valgusimpulsse lainepikkusega 650 nm (~461,2 THz) ning seetõttu ei mõjuta neid maanduses olev müra ega raadiosageduslik interferents.

Mini-TOSLINK[muuda | muuda lähteteksti]

Mini-TOSLINK on standardiseeritud pistikühendus, mis on väiksem kui tavaline kandiline TOSLINK pistikühendus ning on ka olemas adapterid, et ühendada täismõõdus TOSLINK kaabel Mini-TOSLINK pessa. Mini-TOSLINKi pistikühendus on peaaegu samas mõõdus, kui 3,5 mm pulkpistik. Mõnedel sülearvutitel ja kaasaskantavate digitaalse heli edastamise seadmetel, nagu Google Chromecastil, Apple AirPort Expressil ja iPod Hi-Fil on kaks ühes Mini-TOSLINK ja 3,5 mm pulkpistiku pesa, milles on võimalik kasutada mõlemat ühendust.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ashley Doyle (5. detsember 2017). "A Guide to Navigating Cables: Which Is Which?". TurboFuture. Vaadatud 10.05.2020.
  2. "Fiber-Optic Devices TOSLINK" (PDF). Märts 2008. Vaadatud 10.05.2020.
  3. Joe Cornwall (20. september 2020). "TOSLINK Interconnect History & Basics". Audioholics. Vaadatud 10.05.2020.
  4. "S/PDIF". PCmag. Vaadatud 10.05.2020.
  5. Intel (21. juuli 2017). "S/PDIF Information". Intel. Originaali arhiivikoopia seisuga 7.08.2020. Vaadatud 10.05.2020.
  6. "SPDIF". ePanorama. Vaadatud 10.05.2020.