Smėlynė

Allikas: Vikipeedia

Smėlynė (ka Gelvadiškis, poola keeles Śmielinka või Szmelinka) on Vilniuse linnaosa, mis asub linna kirdeosas Antakalnise valla territooriumil. Smėlynė piirneb edelas Turniškėsega, lõunas Aukštagirisega, kagus Gvazdikaiga, idas Žemoji Veržuvaga, põhjas Veržuvaga ja läänes üle Nerise Staviškėsega.

Linnaosa asub Kaira oja kaldal Aukštagirise parkmetsa ja Kairėnai metsa vahel. Kirdesse jääb Veržuva hüdrograafiline kaitseala.[1] Linnaosa on männimetsa rajatud aianduskooperatiivide piirkond. Nerise jõel on Kaira suudmes Gelvėdiškise ja Trivartė kärestik.[2]

Varem oli Smėlynė kohal kaks asulat, Smėlynė ja Gelvadiškis. Smėlynė kohal asus XIX sajandi teisel poolel kõrts, kus 1866. aastal oli 18 elanikku (8 katoliiklast ja 10 juuti).[3] Kõrts oli ka Gelvadiškise kohal. Tsaariajal kandis piirkond vene keeles nimekujusid Смѣлина ja Смелинки. Aastal 1905 oli Smėlynė kohal Mickūnai valda jäävad asulad, neist Gelvadiškises oli 24 elanikku, kolmes Smėlynė asulas oli aga kokku 51 elanikku.[4] 1931. aastal oli Gelvadiškises 40 elanikku, kõik Smėlynėd olid aga liidetud ühiseks Smėlynė asulaks, kus oli 32 elanikku.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.geoportal.lt/map/
  2. Vykintas Vaitkevičius. Neris. 2007 metų ekspedicija. Antra knyga. Vilnius: Mintis, 2012.
  3. Smielinka (5). Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, Kd. X (Rukszenice — Sochaczew). Warszawa, 1889, 875 lk.
  4. Гошкевич И.И. Виленская губерния: Полный список населенных мест со статистическими данными о каждом поселении, составленный по официальным сведениям. Вильна, 1905.
  5. Wykaz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej, Kd. 1, Warszawa 1938.