Savi töötlemine

Allikas: Vikipeedia

Savi töötlemise järjekord

  • Eseme vormimine

Soovitud kujuga eseme saamiseks on palju erinevaid tehnikaid nagu, treimine, rullimine, valamine jne.

  • Kuivamine

Kui ese on valmis vormitud, tuleb see kuivatada. Savist esemeid ei tohi kuivatadaliiga kiiresti. Kuivamisel savi kahaneb ja, kui savi pinnal toimub kiire kuivamine ja seespool aeglasem, võib ese tekkinud pingete tõttu kergesti puruneda. Lihtsa, käevahel voolitud tassi kuivamisaeg tavalistes toatingimustes on umbes 1 nädal. Kuivanud saviese on väga õrn. Kui seda pole põletatud, saab kuivanud savieset vette kastes taas savimassiks muuta.

Selleks et esemeid saaks muretult glasuurida, ilma et peaks väga muretsema purunemise pärast, kuumutatakse neid kuni 800 kraadi juures. Sellisel temperatuuril toimuvad savis muutused: savist põleb ära süsinik ja väävel ning savi struktuur muutub tugevamaks ja püsivamaks ning ei lahustu enam vees. Peale eelpõletust on savi struktuurilt poorne ja vett-imav, kuid vesi ei põhjusta enam savikeha paisumist.

Kui ese on läbinud, saab seda glasuurida. Glasuurid on ained, mis kõrgel temperatuuril sulavad eseme pinnal klaasjaks kihiks. Glasuure kantakse eelpõletatud esemele vedelikuna erinevatel viisidel. Eseme põhi jäetakse glasuurimata, et see ei kleepuks ahju alusele kinni.

Glasuuripõletus on keraamika valmistamise viimane aste. Kõrgel temperatuuril toimuvad lõplikud muutused, mille tagajärjel savi tiheneb täielikult ja moodustab tugeva kivisarnase keha. Kuumuses toimub ka glasuuride sulamine eseme pinnale klaasjaks kihiks.