Riigikohtu otsus 3-2-1-4-06

Allikas: Vikipeedia

Riigikohtu lahendi 3-2-1-4-06[1] on Gulf International Lubricants poolt esitanud Tallinna Linnakohtusse hagi Gulf Oil Estonia vastu, nõudes kohustada kostjat lõpetama hageja kui kaubamärkide "Gulf + kuju" ja selle omaniku ainuõiguste rikkumine kaubamärkide kasutamisega.

Asjaolud[muuda | muuda lähteteksti]

Pooled vaidlesid selle üle, kas kostjal oli õigus hageja nõusolekuta kasutada hageja nimele registreeritud kaubamärke tuvastatud viisil. Vaidlusi tekkitas tol ajal kehtiv Kaubamärgiseaduse[2] § 16 lg 3 ei võimeldanud tavapäraste tõlgendamisviise kasutades keelata kaubamärgiga tähistatud ja käibesse lastud kauba edasist ärieesmärgil kasutamist.

Kostja on omaette väitnud, et ta käitus kooskõlas KaMS § 16 lg-ga 3 ja direktiivi nr 89/104/EMÜ[3] art 7 lg-ga 1. Kaubamärgiseaduse mõttest ja Euroopa Kohtu tõlgendustest tulenevalt hõlmab õigus kaubamärki ärieesmärgil kasutada ka õigust kaubamärgiga tähistatud tooteid reklaamida.

Kohtuotsus[muuda | muuda lähteteksti]

Kohus ütles, et kuna Eesti Vabariik on Euroopa Liidu liige, tuleb kaubamärgivaidluse lahendamisel ja siseriikliku õiguse tõlgendamisel ning kohaldamisel arvestada ka Euroopa Liidu tööstusomandi kaitset reguleerivate normidega. Siseriikliku õigust tõlgendades kohtud on jätnud tähelepanuta seda, et KaMS § 16 lg 3 ei ole kooskõlas direktiivi nr 89/104/EMÜ § 7 lg-ga 2, mille järgi võib kaubamärgi omanikul olla kaubamärgiga tähistatud kauba ärieesmärgil kasutamise keelamiseks ka muu õiguslik (s.o õigustav) põhjus. Euroopa Kohtu praktika järgi on selline muu põhjus kaubamärgi kasutamise keelamiseks olemas nt juhul, kui edasimüüja poolt kaubamärgi kasutamine muidu lubatud kauba tavapärasel reklaamimisel kahjustab oluliselt kaubamärgi omanikku.[4]

Kaubamärgiseaduse eelnõu seletuskirjas on märgitud, nagu oleks vaidlusalune lõige kooskõlas direktiivi nr 89/104/EMÜ art-ga 7. Sellest võib järeldada, et seadusandjal ei olnud teadlikku ega tahtlikku soovi kehtestada direktiivist erinevat regulatsiooni.

Lähtudes Euroopa Kohtu praktikast, tuleb direktiivi alusel kehtestatud siseriikliku regulatsiooni tõlgendamisel võimalikult arvestada direktiivi põhimõtteid vaatamata sellele, et õigusvaidluses ei saa tugineda kodanike suhtes ainuüksi direktiivile.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 3-2-1-4-06, Riigikohtu tsiviilkolleegiumi 30. märtsi 2006. a kohtuotsus
  2. Kaubamärgiseadus (lühend - KaMS)
  3. First Council Directive 89/104/EEC of 21 December 1988 to approximate the laws of the Member States relating to trade marks
  4. Asi C-337/95, Parfums Christian Dior SA and Parfums Christian Dior BV v Evora BV