Rías Altas

Allikas: Vikipeedia
Rías Altas kitsamas mõttes

Rías Altas ('ülemine riasrannik') on riasrannik Hispaanias Galicia põhjarannikul, osa Costa do Mariscost. Sellesse kuuluvad väikesed ja kõrgete setetega lahed. Kui selle sisse arvata ka Rías Medias (Costa de la Muerte ja Costa Ártabra), siis moodustab selle A Coruña provintsi põhja- ja loodeosa ning kogu Lugo provintsi rannik. Ta piirneb idas Astuuriaga ja läänes Finisterre neemega (Fisterra neemega).

See on kaljune rannik, mille vahel on paljuväikesi rannalahti. Rannikul on ka palju supelrandu, sealhulgas Augas Santase rand ehk Katedraalide rand Ribadeos. Lahed pärinevad üleujutatud jõeorgudest.

Tähtsamad neemed on Estaca de Bares (Pürenee poolsaare põhjapoolseim punkt), Ortegali neem ja Finisterre neem.

Suuremad linnad[muuda | muuda lähteteksti]

Asulad idast läände[muuda | muuda lähteteksti]

  1. A Mariña Oriental (Ribadeo),
  2. Rinlo,
  3. Reinante,
  4. San Cosme de Barreiros,
  5. Foz,
  6. Fazouro,
  7. Cangas de Foz,
  8. Burela,
  9. Punta de Laxes,
  10. Coido,
  11. San Cibrao,
  12. Praia do Lago,
  13. Porto Celo,
  14. Viveiro,
  15. Vicedo,
  16. O Barqueiro,
  17. Estaca de Bares,
  18. Punta Maeda,
  19. Espasante,
  20. Ortigueira,
  21. Cariño,
  22. Cabo Ortegal,
  23. Costa da Capelada,
  24. San Andrés de Teixido,
  25. Punta Candieira,
  26. Cedeira,
  27. Villarrube,
  28. Valdoviño,
  29. Montefaro,
  30. Casal,
  31. Ponzos,
  32. Cabo Prior,
  33. Doniños,
  34. Cabo Prioriño,
  35. Castelo de San Felipe,
  36. Ferrol,
  37. Mugardos,
  38. Ares,
  39. Perbes,
  40. Miño,
  41. Sada,
  42. Gandario,
  43. Cornoedo,
  44. Lorbé,
  45. Illa a Marola,
  46. Mera,
  47. Santa Cruz,
  48. A Coruña
Ferroli laht laevaremonditehastega

Tähtsamate kauba- ja kalasadamatega kohad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaade Ferroli lahele Coto de Ancoselt

Lahed[muuda | muuda lähteteksti]

Rías Altas hõlmab järgmised suuremad lahed (läänest itta):

Mõnikord jaotatakse Rías Altas kaheks osaks: rannikuosa Finisterrest kuni A Coruñani nimetatakse Costa da Morte (Costa de la Muerte; Surmarannik) ning rannikuosa A Coruñast Ribadeoni on sel juhul päris Rías Altas. Teise versiooni järgi on Costa de la Muerte ja Rías Altase vahel veel Costa Ártabra. Costa de la Muerte ja Costa Ártabra koos moodustavad Rías Mediase.

Hüdrograafias loetakse veelahkmeks Rías Mediase ja Rías Altase vahel Ortegali neeme. Kõige kitsamas mõttes kuuluvad Rías Altase alla:

Maastiku kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Rías Altases on vesi külmem kui Rías Bajases, kuid supelrannad on väga ilusad. Pooleldi mägedesse peidetud maantee viib Cedeirasse, kus on tähtis kalasadam ning mis on ka suvituskoht. Vaevalt 12 km kaugusel (vana "palverändurite teed" mööda ainult 7 km kaugusel) paikneb Santo André de Teixido, kuhu iga galeeg peab kord elus palverännaku tegema, kui ta ei taha, et hing piinlema jääks (vana ütluse järgi: "Santo Andrésse läheb surnuna, kes elusana ei läinud"). Enne Santiago de Compostela palverännaku tekkimist oli see Galicia kõige tähtsam palverännak läks. Praegugi on mõlemal pool teed näha amilladoiros (hauakünkad) palverändurite visatud kividega, mis viimsel kohtupäeval pidid kostma, kes on täitnud tõotuse minna Santo Andrésse. Seal kasvab taim namoradoira, mis aitavat armastusehädade vastu.

Serra da Capeladas on O Cabo do Mundo, Lääne-Euroopa kõrgeim kalju. Edasi tulevad Ortigueira ranna loodusmaastikud, ning neem Estaca de Bares, kus saavad kokku Atlandi ookean ja Kantaabria meri (Biskaia laht).

Surfikohad[muuda | muuda lähteteksti]

Tähtsamad surfikohad on Pantíni rand Ferroli maakonnas Valdoviño vallas, kus peetakse iga-aastast surfivõistlust The Ferrolterra Pantin Classic, ja Doniñose rand Ferroli vallas.