Puskariajajad

Allikas: Vikipeedia
"Puskariajajad"
"Самогонщики"
Žanr komöödiafilm
Režissöör Leonid Gaidai
Stsenarist Leonid Gaidai
Operaator Konstantin Brovin
Helilooja Nikita Bogoslovski
Peaosades Juri Nikulin
Georgi Vitsin
Jevgeni Morgunov
Filmistuudio Mosfilm
Aasta 1961
Kestus 18 minutit
Riik Nõukogude Liit
Keel vene
IMDb profiil

"Puskariajajad" on 1961. aastal valminud Nõukogude Liidu lühikomöödiafilm. Stsenaariumi on kirjutanud ning filmi lavastanud Leonid Gaidai. Film kuulus ühena neljast 1961. aasta filmialmanahhi "Komöödiafilmide kogumik".

See oli teine film, milles olid tegelasteks sulid Truss, Balbess ja Bõvalõi. Seda kolmikut kehastades said näitlejad Georgi Vitsin, Juri Nikulin ja Jevgeni Morgunov üleliidulise populaarsuse. Enne võtete algust oli kahevahel Morgunov, kes tahtis nüüd juba suuremat filmi ja tõsisemat rolli. Kuid ta räägiti ära ja uus film võis rahva rõõmuks jõuda ekraanidele. Laul puskariajajatest ("Самогонщики") on aga sellest filmist peale vene evergreen.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Film kujutab kolme sõbra – Trussi, Balbessi ja Bõvalõi – askeldusi metsamajakeses. Põhiline tegevus on puskari ajamine müügiks. Ettevõtmine kulgeb edukalt. Pärast töötegemist tuleb tahtmine omavalmistatud toodangut proovida, mida on terve riiulitäis. Siis tahetakse nalja heita oma koerakese Barbossi üle. Talle antakse puskarisse kastetud suhkrutükke. Koer heidab magama. Napsised mehed teevad üksteise kulul nalja, veiderdavad ning käivad maja ümber oletatavat miilitsakontrolli otsimas. Koer on vahepeal üles tõusnud ning ajab maha riiulitäie puskaripudeleid. Seejärel tirib ta puskariaparaadist välja jahutuse spiraaltoru ja jookseb sellega metsa. Kolmik alustab talvises metsas suuskadel tagaajamist. Pärast mõningaid seiklusi jõutakse plankaia juurde. Sellest üle ronides selgub, et aia taga on miilitsajaoskond. Puskariajajad vahistatakse.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Puskariajajad www.youtube.com (vaadatud 31.03.2018)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]