Punane ooker

Allikas: Vikipeedia
Punase ookri lademed Roussillonis Prantsusmaal
Hematiidikänkar

Punane ooker ehk maapunane on looduslik muldpigment, üks ookritest, mille peamine värvi andev komponent on hematiit, keemilise valemiga ∝-Fe2O3. Selle nimetuse alla koonduvad eri nimedega oranžpunased ja tumepunased kuni punakaspruunid muldpigmendid, nagu veneetsia punane, Sinope punane, inglispunane või india punane, aga ka sünteetiline raudoksiidpigment marsspunane. Erinevad autorid on erinevatel aegadel kasutanud punase ookri jaoks erinevaid nimetusi.

Värvainete indeksis kannab punane ooker tähiseid PR 102 (Pigment Red 102) ja C.I. 77491.

Saamine[muuda | muuda lähteteksti]

Looduslikku punast ookrit saadakse raudoksiidi sisaldavast pinnasest, seda pestakse ja sõelutakse, et eraldada liiv ja muud mittevajalikud komponendid. Saadud produkt kuivatatakse ja peenestatakse pulbriks ning siis on see valmis värvi valmistamiseks.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Punane ooker nagu kõik raudoksiidid on keemiliselt püsivad – punase ookriga tuhandete aastate eest tehtud koopamaalingud on tänaseni suurepäraselt säilinud. Sobib kõigi pigmentidega ja sideainetega. Hapete toimel ühend siiski laguneb[1]. Sobib kasutamiseks kõikides maalikunsti tehnikates: temperavärvides, freskos, pastell- ja akvarellmaalis, õlivärvides, samuti lubi- ja liimvärvides, keraamikas angoobide toonimiseks, tsemendi toonimiseks jne. Ookrimassist valmistatakse punast kriiti sangviini, mida hinnati joonistusvahendina kõrgelt renessansiperioodist kuni 19. sajandini. Ookrite katvus varieerub tugevalt, neid on opaaksemaid ja laseerivamaid[2].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Red Ochre. Natural pigment known since prehistoric times. – colourlex.com
  2. "Red ochre. – Pigments through the Ages". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. juuni 2020. Vaadatud 27. juunil 2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]