Polaarjaamade loend

Allikas: Vikipeedia

Antarktikas ja Arktikas asub palju eri riikide polaarjaamu, kus toimub bioloogia, geograafia, geoloogia ja meteoroloogia alane uurimistöö.

Antarktika lepingu järgi igal riigil on õigus teaduslikel eesmärkidel rajada 60. lõunalaiusest lõuna pool oma polaarjaam.

Polaarjaamad Antarktikas[muuda | redigeeri lähteteksti]

Polaarjaam Liik Riik Asutamise kuupäev Geograafilised koordinaadid
Aboa hooajaline Soome 1989 73° 3′ S, 13° 25′ W
Alfred Faure/Crozet alaline Prantsusmaa 1964 46° 25′ S, 51° 51′ E
Amundsen-Scott alaline USA 1956 90° 0′ S
Arctowski alaline Poola 1977 62° 9′ S, 58° 28′ W
Artigas alaline Uruguay 1984 62° 11′ S, 58° 51′ W
Asuka hooajaline Jaapan 1984 71° 32′ S, 24° 8′ E
Bellingshausen alaline Venemaa 1968 62° 12′ S, 58° 58′ W
Bird island alaline Suurbritannia 1982 54° 0′ S, 38° 3′ W
Brown hooajaline Argentina 1951  ?
Camara hooajaline Argentina  ?  ?
Capitan Arturo Prat alaline Tšiili 1947 62° 30′ S, 59° 41′ W
Casey alaline Austraalia 1969 66° 17′ S, 110° 31′ E
Commandante Ferraz alaline Brasiilia 1984 62° 5′ S, 58° 24′ W
Comodoro Guesalaga hooajaline Tšiili ? 67° 46′ S, 68° 54′ W
Concordia alaline Prantsusmaa 2003 75° 6′ S, 123° 21′ E
Davis alaline Austraalia 1957 68° 35′ S, 77° 58′ E
Desepsion hooajaline Argentina  ?  ?
Dome Fuji hooajaline Jaapan 1995 77° 19′ S, 39° 42′ E
Dr. Guillermo Mann hooajaline Tšiili  ? 64° 18′ S, 61° 4′ W
Drescher hooajaline Saksamaa  ? 72° 50′ S, 19° 2′ W
Družnaja-4 hooajaline Venemaa 1987 69° 44′ S, 73° 42′ E
Dumont d’Urville Alaline Prantsusmaa 1956 66° 40′ S, 140° 1′ E
Edward Dallmann hooajaline Argentina
Saksamaa
Holland
1994 62° 14′ S, 58° 40′ W
Esperanza alaline Argentina 1952 63° 24′ S, 57° 0′ W
Fossil Bluff hooajaline Suurbritannia 1961 71° 20′ S, 68° 17′ W
Gabriel Gonzales Videla hooajaline Tšiili ? 64° 49′ S, 62° 51′ W
Gabriel de Castilla hooajaline Hispaania 1989 62° 59′ S, 60° 41′ W
General Belgrano II alaline Argentina 1955 77° 52′ S, 34° 38′ W
General Bernando O’Higgins alaline Tšiili 1948 63° 19′ S, 57° 54′ W
Gough Island alaline LAV 1956 40° 21′ S, 9° 52′ W
Great Wall alaline Hiina 1985 62° 13′ S, 58° 58′ W
Halley alaline Suurbritannia 1956 75° 35′ S, 26° 39′ W
Heard Island hooajaline Austraalia  ? 53° 5′ S, 73° 30′ E
Juan Carlos I hooajaline Hispaania 1988 62° 39′ S, 60° 23′ W
Jubany alaline Argentina  ? 62° 14′ S, 58° 40′ W
Julio Ripamonti hooajaline Tšiili  ? 62° 12′ S, 58° 53′ W
King Sejong alaline Lõuna-Korea 1988 62° 13′ S, 58° 47′ W
King Edward point alaline Suurbritannia 1950 54° 17′ S, 36° 30′ W
Kohnen hooajaline Saksamaa 2001 75° 0′ S, 0° 4′ E
Law-Racoviţă hooajaline Rumeenia 2006 69° 23′ S, 76° 23′ E
Luis Risopatron hooajaline Tšiili  ? 62° 22′ S, 59° 39′ W
Machu Picchu hooajaline Peruu 1989 62° 5′ S, 58° 29′ W
Macquarie Island alaline Austraalia 1911 54° 30′ S, 158° 57′ E
Maitri alaline India 1989  ?
Marambio alaline Argentina 1969 64° 14′ S, 56° 37′ W
Marion Island alaline LAV  ? 46° 52′ S, 37° 5′ E
Martin de Vivies/Amsterdam alaline Prantsusmaa 1950 37° 41′ S, 77° 31′ E
Matienzo hooajaline Argentina  ?  ?
Mawson alaline Austraalia 1954 67° 36′ S, 62° 52′ E
McMurdo alaline USA 1955 77° 51′ S, 166° 40′ E
Melchior hooajaline Argentina  ?  ?
Mirnõi alaline Venemaa 1956 66° 33′ S, 93° 0′ E
Mizuho hooajaline Jaapan  ? 70° 42′ S, 44° 20′ E
Molodjožnaja hooajaline Venemaa 1970 67° 41′ S, 46° 8′ E
Nelson Island hooajaline Tšehhi  ? 62° 15′ S, 58° 29′ W
Neumayer alaline Saksamaa 1981 70° 39′ S, 8° 15′ W
Novolazarevskaja alaline Venemaa 1961 70° 46′ S, 11° 52′ E
Orcadas alaline Argentina 1904 60° 44′ S, 44° 44′ W
Palmer alaline USA 1968 64° 46′ S, 64° 3′ W
Petrel hooajaline Argentina  ?  ?
Port aux Francais/Kerguelen alaline Prantsusmaa 1951 49° 21′ S, 70° 13′ E
Primavera hooajaline Argentina  ?  ?
Progress-2 alaline Venemaa 1989 69° 23′ S, 76° 23′ E
Rothera alaline Suurbritannia 1975 67° 34′ S, 68° 7′ W
Presidente Eduardo Frei Montalva alaline Tšiili 1969 62° 12′ S, 58° 55′ W
Profesor Julio Escudero alaline Tšiili 1994 62° 13′ S, 58° 57′ W
SANAE IV alaline LAV 1962 71° 40′ S, 2° 51′ W
San Martín alaline Argentina 1951 68° 8′ S, 67° 6′ W
Scott alaline Uus Meremaa 1957 77° 51′ S, 166° 46′ E
Shirreff hooajaline Tšiili  ? 62° 27′ S, 60° 47′ W
Signy hooajaline Suurbritannia 1947 60° 43′ S, 45° 36′ W
Svea hooajaline Rootsi 1988 74° 35′ S, 11° 13′ W
Sveti Kliment Ohridski hooajaline Bulgaaria 1988 62° 39′ S, 60° 22′ W
Syowa alaline Jaapan 1957 69° 0′ S, 39° 35′ E
Teniente Luis Carvajal hooajaline Tšiili  ? 67° 45′ S, 68° 55′ W
Terra Nova hooajaline Itaalia  ?  ?
Tor hooajaline Norra 1985 71° 53′ S, 5° 9′ E
Troll hooajaline Norra 1990 71° 53′ S, 5° 9′ E
Tte. Arturo Parodi hooajaline Tšiili  ? 80° 18′ S, 81° 21′ W
Vernadski , endine Faraday alaline Ukraina 1996 65° 15′ S, 64° 16′ W
Vicente Maldonado hooajaline Ecuador  ? 62° 8′ S, 58° 22′ W
Vostok alaline Venemaa 1957 78° 28′ S, 106° 48′ E
Wasa hooajaline Rootsi 1989 73° 3′ S, 13° 25′ W
Yelcho hooajaline Tšiili  ? 64° 52′ S, 63° 35′ W
Zhongshan alaline Hiina 1989 69° 22′ S, 76° 23′ E

Polaarjaamad Arktikas[muuda | redigeeri lähteteksti]