Polaarjaamade loend

Allikas: Vikipeedia

Antarktikas ja Arktikas asub palju eri riikide polaarjaamu, kus toimub bioloogia, geograafia, geoloogia ja meteoroloogia alane uurimistöö.

Antarktika lepingu järgi igal riigil on õigus teaduslikel eesmärkidel rajada 60. lõunalaiusest lõuna pool oma polaarjaam.

Polaarjaamad Antarktikas[muuda | redigeeri lähteteksti]

Polaarjaam Liik Riik Asutamise kuupäev Geograafilised koordinaadid
Aboa hooajaline Soome 1989 73° 3′ S, 13° 25′ W-73.05-13.416666666667
Alfred Faure/Crozet alaline Prantsusmaa 1964 46° 25′ S, 51° 51′ E-46.41666666666751.85
Amundsen-Scott alaline USA 1956 90° 0′ S-90139.26666666667
Arctowski alaline Poola 1977 62° 9′ S, 58° 28′ W-62.15-58.466666666667
Artigas alaline Uruguay 1984 62° 11′ S, 58° 51′ W-62.183333333333-58.85
Asuka hooajaline Jaapan 1984 71° 32′ S, 24° 8′ E-71.53333333333324.133333333333
Bellingshausen alaline Venemaa 1968 62° 12′ S, 58° 58′ W-62.2-58.966666666667
Bird island alaline Suurbritannia 1982 54° 0′ S, 38° 3′ W-54-38.05
Brown hooajaline Argentina 1951  ?
Camara hooajaline Argentina  ?  ?
Capitan Arturo Prat alaline Tšiili 1947 62° 30′ S, 59° 41′ W-62.5-59.683333333333
Casey alaline Austraalia 1969 66° 17′ S, 110° 31′ E-66.283333333333110.51666666667
Commandante Ferraz alaline Brasiilia 1984 62° 5′ S, 58° 24′ W-62.083333333333-58.4
Comodoro Guesalaga hooajaline Tšiili ? 67° 46′ S, 68° 54′ W-67.766666666667-68.9
Concordia alaline Prantsusmaa 2003 75° 6′ S, 123° 21′ E-75.1123.35
Davis alaline Austraalia 1957 68° 35′ S, 77° 58′ E-68.58333333333377.966666666667
Desepsion hooajaline Argentina  ?  ?
Dome Fuji hooajaline Jaapan 1995 77° 19′ S, 39° 42′ E-77.31666666666739.7
Dr. Guillermo Mann hooajaline Tšiili  ? 64° 18′ S, 61° 4′ W-64.3-61.066666666667
Drescher hooajaline Saksamaa  ? 72° 50′ S, 19° 2′ W-72.833333333333-19.033333333333
Družnaja-4 hooajaline Venemaa 1987 69° 44′ S, 73° 42′ E-69.73333333333373.7
Dumont d’Urville Alaline Prantsusmaa 1956 66° 40′ S, 140° 1′ E-66.666666666667140.01666666667
Edward Dallmann hooajaline Argentina
Saksamaa
Holland
1994 62° 14′ S, 58° 40′ W-62.233333333333-58.666666666667
Esperanza alaline Argentina 1952 63° 24′ S, 57° 0′ W-63.4-57
Fossil Bluff hooajaline Suurbritannia 1961 71° 20′ S, 68° 17′ W-71.333333333333-68.283333333333
Gabriel Gonzales Videla hooajaline Tšiili ? 64° 49′ S, 62° 51′ W-64.816666666667-62.85
Gabriel de Castilla hooajaline Hispaania 1989 62° 59′ S, 60° 41′ W-62.983333333333-60.683333333333
General Belgrano II alaline Argentina 1955 77° 52′ S, 34° 38′ W-77.866666666667-34.633333333333
General Bernando O’Higgins alaline Tšiili 1948 63° 19′ S, 57° 54′ W-63.316666666667-57.9
Gough Island alaline LAV 1956 40° 21′ S, 9° 52′ W-40.35-9.8666666666667
Great Wall alaline Hiina 1985 62° 13′ S, 58° 58′ W-62.216666666667-58.966666666667
Halley alaline Suurbritannia 1956 75° 35′ S, 26° 39′ W-75.583333333333-26.65
Heard Island hooajaline Austraalia  ? 53° 5′ S, 73° 30′ E-53.08333333333373.5
Juan Carlos I hooajaline Hispaania 1988 62° 39′ S, 60° 23′ W-62.65-60.383333333333
Jubany alaline Argentina  ? 62° 14′ S, 58° 40′ W-62.233333333333-58.666666666667
Julio Ripamonti hooajaline Tšiili  ? 62° 12′ S, 58° 53′ W-62.2-58.883333333333
King Sejong alaline Lõuna-Korea 1988 62° 13′ S, 58° 47′ W-62.216666666667-58.783333333333
King Edward point alaline Suurbritannia 1950 54° 17′ S, 36° 30′ W-54.283333333333-36.5
Kohnen hooajaline Saksamaa 2001 75° 0′ S, 0° 4′ E-750.066666666666667
Law-Racoviţă hooajaline Rumeenia 2006 69° 23′ S, 76° 23′ E-69.38333333333376.383333333333
Luis Risopatron hooajaline Tšiili  ? 62° 22′ S, 59° 39′ W-62.366666666667-59.65
Machu Picchu hooajaline Peruu 1989 62° 5′ S, 58° 29′ W-62.083333333333-58.483333333333
Macquarie Island alaline Austraalia 1911 54° 30′ S, 158° 57′ E-54.5158.95
Maitri alaline India 1989  ?
Marambio alaline Argentina 1969 64° 14′ S, 56° 37′ W-64.233333333333-56.616666666667
Marion Island alaline LAV  ? 46° 52′ S, 37° 5′ E-46.86666666666737.083333333333
Martin de Vivies/Amsterdam alaline Prantsusmaa 1950 37° 41′ S, 77° 31′ E-37.68333333333377.516666666667
Matienzo hooajaline Argentina  ?  ?
Mawson alaline Austraalia 1954 67° 36′ S, 62° 52′ E-67.662.866666666667
McMurdo alaline USA 1955 77° 51′ S, 166° 40′ E-77.85166.66666666667
Melchior hooajaline Argentina  ?  ?
Mirnõi alaline Venemaa 1956 66° 33′ S, 93° 0′ E-66.5593
Mizuho hooajaline Jaapan  ? 70° 42′ S, 44° 20′ E-70.744.333333333333
Molodjožnaja hooajaline Venemaa 1970 67° 41′ S, 46° 8′ E-67.68333333333346.133333333333
Nelson Island hooajaline Tšehhi  ? 62° 15′ S, 58° 29′ W-62.25-58.483333333333
Neumayer alaline Saksamaa 1981 70° 39′ S, 8° 15′ W-70.65-8.25
Novolazarevskaja alaline Venemaa 1961 70° 46′ S, 11° 52′ E-70.76666666666711.866666666667
Orcadas alaline Argentina 1904 60° 44′ S, 44° 44′ W-60.733333333333-44.733333333333
Palmer alaline USA 1968 64° 46′ S, 64° 3′ W-64.766666666667-64.05
Petrel hooajaline Argentina  ?  ?
Port aux Francais/Kerguelen alaline Prantsusmaa 1951 49° 21′ S, 70° 13′ E-49.3570.216666666667
Primavera hooajaline Argentina  ?  ?
Progress-2 alaline Venemaa 1989 69° 23′ S, 76° 23′ E-69.38333333333376.383333333333
Rothera alaline Suurbritannia 1975 67° 34′ S, 68° 7′ W-67.566666666667-68.116666666667
Presidente Eduardo Frei Montalva alaline Tšiili 1969 62° 12′ S, 58° 55′ W-62.2-58.916666666667
Profesor Julio Escudero alaline Tšiili 1994 62° 13′ S, 58° 57′ W-62.216666666667-58.95
SANAE IV alaline LAV 1962 71° 40′ S, 2° 51′ W-71.666666666667-2.85
San Martín alaline Argentina 1951 68° 8′ S, 67° 6′ W-68.133333333333-67.1
Scott alaline Uus Meremaa 1957 77° 51′ S, 166° 46′ E-77.85166.76666666667
Shirreff hooajaline Tšiili  ? 62° 27′ S, 60° 47′ W-62.45-60.783333333333
Signy hooajaline Suurbritannia 1947 60° 43′ S, 45° 36′ W-60.716666666667-45.6
Svea hooajaline Rootsi 1988 74° 35′ S, 11° 13′ W-74.583333333333-11.216666666667
Sveti Kliment Ohridski hooajaline Bulgaaria 1988 62° 39′ S, 60° 22′ W-62.65-60.366666666667
Syowa alaline Jaapan 1957 69° 0′ S, 39° 35′ E-6939.583333333333
Teniente Luis Carvajal hooajaline Tšiili  ? 67° 45′ S, 68° 55′ W-67.75-68.916666666667
Terra Nova hooajaline Itaalia  ?  ?
Tor hooajaline Norra 1985 71° 53′ S, 5° 9′ E-71.8833333333335.15
Troll hooajaline Norra 1990 71° 53′ S, 5° 9′ E-71.8833333333335.15
Tte. Arturo Parodi hooajaline Tšiili  ? 80° 18′ S, 81° 21′ W-80.3-81.35
Vernadski , endine Faraday alaline Ukraina 1996 65° 15′ S, 64° 16′ W-65.25-64.266666666667
Vicente Maldonado hooajaline Ecuador  ? 62° 8′ S, 58° 22′ W-62.133333333333-58.366666666667
Vostok alaline Venemaa 1957 78° 28′ S, 106° 48′ E-78.466666666667106.8
Wasa hooajaline Rootsi 1989 73° 3′ S, 13° 25′ W-73.05-13.416666666667
Yelcho hooajaline Tšiili  ? 64° 52′ S, 63° 35′ W-64.866666666667-63.583333333333
Zhongshan alaline Hiina 1989 69° 22′ S, 76° 23′ E-69.36666666666776.383333333333

Polaarjaamad Arktikas[muuda | redigeeri lähteteksti]