Plummeri-Vinsoni sündroom

Allikas: Vikipeedia
Plummeri-Vinsoni sündroom
Klassifikatsioon ja välisallikad
RHK-10 D.50
RHK-9 280.8
DiseasesDB 10134
MedlinePlus 001158
eMedicine med/3431
MeSH D011004

Plummeri-Vinsoni sündroom (inglise keeles Plummer-Vinson syndrome) ka Kelly-Patersoni sündroom või sideropeeniline (rauavaeguse) düsfaagia.

Eponüüm[muuda | muuda lähteteksti]

Haiguslik seisund on nimetatud kahe ameeriklase, arst Henry Stanley Plummeri ja kirurg Porter Paisley Vinsoni järgi.[1][2]

Kirjeldus ja sümptomaatika[muuda | muuda lähteteksti]

Plummeri-Vinsoni sündroomi kahtlustus tekib, kui esinevad söögitoru, just ülemise sulguri juures oleva osa, kitsenemise tõttu tekkivad neelamisraskused, rauapuudusaneemia ning suulimaskesta kärbumine.[3]

Kaasuvad sümptomid:

Diagnoos[muuda | muuda lähteteksti]

Diagnoosi panemist alustatakse patsiendi kaebuste kuulamisega ning laboratoorsete analüüside tulemuste kokkuvõtte põhjal. Vereanalüüsi(de) kaudu vaadeldakse väikesepunaliblelist aneemiat (microcytic anemia), mis ühtiks rauapuudusaneemiaga. Vajadusel tehakse ka ülemise seedeelundkonna radioloogilised ülesvõtted, endoskoopia jm.

Endoskoopilisele suukaudsele vaatlusele lisaks võidakse patsiendi nõusolekul teha diagnoosi kinnitamiseks ka biopsia. Diagnoos kas kinnitatakse või lükatakse ümber, kui võetud rakumaterjali mikroskoopiline uuring tuvastab epiteeliga seotud atroofiat ja/või limaskestaaluse koe kroonilise põletiku jpm.

Rauapuuduse leevendamine[muuda | muuda lähteteksti]

Kui leiab kinnitust rauapuuduseaneemia, siis soovitavad arstid manustada rauda sisaldavaid toidulisandeid. Enamasti aitavad rauarikkad toidulisandid düsfaagia ning valuliku neelamise ja keelepõletiku korral.

Endoskoopiline ravivõte ja laiendajad[muuda | muuda lähteteksti]

Kui endoskoopia käigus leitakse tugev kokkutõmbunud ülemise söögitoru võrgustik, on võimalik püüda söögitoru mehaaniliselt laiendada. Laiendamine (kas endoskoopiline, ballooniga ehk medikamentoosne) on aga seotud riskidega, nimelt võib söögitoru augustuda (perforeeruda), söögitoru augustumist loetakse aga suuõõne, söögitoru ja neelu ülaosa epiteelkoe pahaloomulise kasvaja ehk kartsinoomi kasvu käivitajaks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. H. S. Plummer. Diffuse dilatation of the esophagus without anatomic stenosis (cardiospasm). A report of ninety-one cases. Journal of the American Medical Association, Chicago, 1912, 58: 2013-2015.
  2. P. P. Vinson. A case of cardiospasm with dilatation and angulation of the esophagus. Medical Clinics of North America, Philadelphia, PA., 1919, 3: 623-627.
  3. 1996. Meditsiinisõnastik. Tallinn, Medicina