Pestitsiid

Allikas: Vikipeedia

Pestitsiid on aine või ainete segu, mille eesmärk on kahjurite rünnaku ennetamine, kahjurite hävitamine, nende eemale peletamine või nende mõju leevendamine. [1].

Pestitsiidide pritsimine põllule

Pestitsiidideks on enamasti keemilised ühendid, kuid nendena võidakse kasutada ka bioloogilisi vahendeid (nt viirused, bakterid). Kahjuritena võidakse seejuures käsitleda putukaid, taimehaigusi, umbrohtusid, molluskeid, linde, imetajaid, kalu, ümarusse või mikroobe, mis kahjustavad vara, tekitavad ebameeldivusi või levitavad haigusi. Kuigi pestitsiidid on kasutusel inimestele kasu toomise eesmärgil, on paljude pestitsiidide kasutamisega kaasnenud tagasilööke nagu mürgisus inimestele või teistele loomadele. Püsivaid orgaanilisi saasteaineid käsitleva Stockholmi konventsiooni järgi on üheksa kaheteistkümnest kõige ohtlikumast ja püsivamast orgaanilisest kemikaalist pestitsiidid [2]. Taimed kaitsevad ennast ka ise biokeemiliste pestitsiididega, sisaldades erinevaid alkaloide.[viide?]

Kemikaalidest pestitsiide jaotatakse järgnevalt:

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.epa.gov/pesticides/about/index.htm
  2. "Arhiivikoopia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 15. märts 2017. Vaadatud 5. aprillil 2012.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)