Pärtel Lippus

Allikas: Vikipeedia

Pärtel Lippus (sündinud 20. märtsil 1980) on eesti foneetik.

Ta on lõpetanud 1998. aastal Tallinna Prantsuse Lütseumi ning 2003. aastal bakalaureuseõppes ja 2005. aastal magistriõppes Tartu Ülikooli eesti ja soome-ugri keeleteaduse alal. 2011. aastal kaitses ta Tartu Ülikoolis doktoritöö "The acoustic features and perception of the Estonian quantity system" ("Eesti välte akustilised tunnused ja taju"), juhendaja oli Karl Pajusalu.

Pärtel Lippus on Tartu Ülikooli eesti foneetika vanemteadur. Oma teadustöös on ta keskendunud eesti keele prosoodia uurimisele ja kirjeldamisele ning on Tartu Ülikooli eesti keele spontaanse kõne foneetilist korpuse arendaja.

2010. aastast on ta Rahvusvahelise kõnekommunikatsiooni assotsiatsiooni (ISCA) liige ja 2006. aastast Rahvusvahelise kõnekommunikatsiooni assotsiatsiooni (ISCA) kõneprosoodia huvigrupi (SProSIG) liige. Samuti on ta kuulunud mitme konverentsi korralduskomiteesse (nt XXXII Fonetiikan päivät, Nordic Prosody XI).

2003. aastal sai ta Eesti Vabariigi Presidendi rahvaluulepreemia, 2006. aastal Valter Niiluse preemia ja 2012. aastal Üliõpilaste teadustööde riiklikul konkursil 2. preemia.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema ema oli muusikateadlane Urve Lippus, emapoolne vanaema oli pianist ja muusikapedagoog Virve Lippus, emapoolne vanaisa oli viiuldaja ja muusikapedagoog Endel Lippus.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]