Oroville'i pais

Allikas: Vikipeedia
Oroville'i pais
Tugevalt kahjustunud Oroville'i paisu liigveelase 27. veebruaril 2017
Liigveelaske taastamistööd 2018. aastal

Oroville'i pais on pais Featheri jõel Ameerika Ühendriikides California osariigis Oroville'i linnast idas. See 235 meetrit kõrge pais on USA kõige kõrgem pais. Oroville'i pais toodab hüdroelektrienergiat, aitab kontrolli all hoida üleujutusi ning piirkonda veega varustada. Paisutamise tõttu tekkis Featheri jõele suuruselt teine inimtekkeline järv Californias (Oroville'i järv), milles on 4,3 triljonit liitrit vett.

Pais takistab kalade rännet kudemisaladele jõe ülemjooksul, lisaks mõjutab kontrollitud vooluhulk otseselt Featheri jõe kaldaäärse ala ökosüsteemi. Kalade migratsiooniolukorra leevendamiseks on jõele rajatud lõhe- ja vikerforellikasvandus.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Oroville'i paisu hakati ehitama aastal 1961. Ehituse käigus esines üleujutusi. Pais valmis 1967 ning hakkas elektrit tootma 1968. Valmimise järel oli see USA suurim maa-alune elektrijaam. Seal on kolm 132 MW turbiini ja kolm 141 MW pump-generaatorit. Maksimaalne koguvõimsus oli 819 MW. Jaam saab vajadusel pumbata vett üles Oroville'i järve.

1968. aastast on Oroville'i paisu tõttu ümber suunatud osa Featheri jõe vooluhulgast California akvedukti, mis varustab veega San Joaquini orgu nii põllumajanduse kui ka tööstuste tarbeks. Pais on väidetavalt peatanud ligi 1,3 miljardi dollari väärtuses kahjusid aastatel 1987–1999.

Veebruaris 2017 tekkis kriisiolukord, kui paisu põhiline ja hädaolukorra liigveelase said kahjustada ning ilmnesid probleemid ülevoolupaisuga. Selle tõttu evakueeriti allavoolu jäävatelt aladelt 188 000 inimest. Pärast veetaseme stabiliseerumist lubati inimestel oma kodudesse naasta.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]