Kasutaja:UralEST/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Orville paisu kriisiolukord[muuda | muuda lähteteksti]

2017. aasta veebruaris andsid alla Oroville paisu liigveelastme betoonplaadite ühendused  vee survele järele põhjustades ahelreaktsiooni, mis nõudis peaaegu 200 000 elaniku ekvatsiooni.

Orville tammi kiirvoolu purunemise põhjuseks oli betoonis olevad praod, mis lasid vee plaatide alla ning betoonplaadid kerkisid üles paljastades pinnase, mille tõttu tekkis erosioon.

Paisu turvamehanismid[muuda | muuda lähteteksti]

Orville tammi kiirvool on  55 meetrit lai ja 914.4 meetrit pikk (3000 jalga) ning selle eesmärk on lasta üleliigne sissetulev vesi turvaliselt allavoolu. Üleliigse vee juhtimine on vajalik selleks, et vesi tammi ja selle ümbrust ei kahjustaks ega põhjustaks halvimal juhul ehitise kokku kukkumist.

Orville paisu välja lastavat vee hulka on võimalik reguleerida. Maksimaalselt on võimalik paisu kaudu välja lasta 8000 kuupmeetrit vett sekundis. Lisaks on tammil veel tagavara liigveelase (ülevoolupais), mis asub umbes 30 sentimeetrit kõrgemal paisu maksimaalsest veehoiu tasemest.

Sündmuste ahel[muuda | muuda lähteteksti]

2017. aasta talv oli sademeterohkemaid Põhja-California ajaloos. Üks sademeterikkamaid torme toimus veebruaris ning selle tõttu avati Orville paisu peamine liigveelase. 7. veebruaril 2017 märgati Orville paisul tavapäratut veevoolu kiirvoolu kanali keskel, mis oli piisavalt tõsine, et peatada vee väljavool. Põhjuseks oli mitme betoonplaadi puudumine ja maapinna erosioon. Kuna oli ennustatud vee lisandumist paisjärve, siis otsustati kiirvoolu kasutada, et testida kui kiire on erosioon.  Samal ajal aga kogunes paisust ülesvoolu rohkem sademeid maapinnale põhjustades dilemma, kas kasutada katkist kiirvoolu, mis tähendaks seda, et erosioon võib liikuda tammi poole põhjustades kontrollimatu vee väljalaske. Kõigele lisaks tõstsid erosiooni setted tammi aluse jõe veetaset, mis ohustas kohaliku hüdroelektrijaama üleujutamist. Samal ajal ülevoolupais oli katsetamata ja operaatorid ei olnud kindlad, kas see on võimeline nii suures koguses vett turvaliselt välja laskma, eriti pärast seda kui nähti kui kiiresti erosioon levis.

11. veebruari hommikul otsustati veetaset tõsta ja kasutada tagavara liigveelaset. Peaaegu koheselt oli näha, et pinnas, mida peeti aluspõhjaks, uuristus vee tõttu ja erosioon liikus ülesvoolu ohustades paisu stabiilsust ja tekitades tammi hävingut.

12. veebruaril anti  käsk elanike evakuatsiooniks, mis puudutas peaaegu 200 000 paisust allvoolu elanud inimest. Lisaks avati uuesti katkine kiirvool, et kiirendada veehoidla tühjenemine. Vesi langes allapoole ülevoolpaisu sama päeva öösel. Kaks päeva hiljem said inimesed oma kodudesse naaseda. Katkine kiirvool oli kasutuses kuni 27. veebruarini 2017.[1]

  1. Grady Hillhouse (18. mai 2021). "What Really Happened at the Oroville Dam Spillway?". Youtube.com. Vaadatud 18. mai 2022.