Nowe Pank

Allikas: Vikipeedia
Nowe Pank
Asutatud 1992
Tegevus lõpetatud 1995
Peakorter

Toompuiestee

[1]7, Tallinn
Valdkonnad pangandus
Töötajaid juhatuse esimees Dmitri Iljušin[1]
juhatuse esimees Irina Kropova

Nowe Pank oli 19921995 eksisteerinud investeerimispank.

Nowe Pank sai tegevuslitsentsi 30. märtsil 1992.[2] 1995. aasta 9. mail tühistas Eesti Panga nõukogu aktsiaseltsi Nowe Pank tegevuslitsentsi.

Enamik Nowe panga kliente olid Eestis tegutsevad Vene ettevõtted, kuid klientideks olid ka Soome, Rootsi ja Šveitsi firmad. 80% panga tulust tõusis mitte kliente, vaid teisi panku teenindades. Teiste pankade kaudu konverteeriti valuutat ja tehti arveldusi Venemaa pankadega[1].

Detsembris 1993 algatas kaitsepolitsei kriminaalasja kolme NoWe Panga töötaja vastu, keda süüdistati riisumises ja ametiseisundi kuritarvitamises[3]. Kaitsepolitsei kahtlustas NoWe Panga juhatuse esimeest Dmitri Iljušinit, panga kommertsosakonna juhatajat Tiit Harjut (1970–1995) ja tema asetäitjat Alik Karajevit, riisumises ja ametiseisundi kuritarvitamises – nad olid rikkunud pangas kehtivaid raamatupidamiseeskirju klientidega tehtavate operatsioonide kajastamisel panga bilansis. Nad jätsid pangas kajastamata kommertsosakonnaga sõlmitud lühiajalised deposiitlepingud ja laenasid edasi sellesama raha – 15 102 944 krooni – aktsiaseltside CEPHEUS ja COMEX esindajale Indrek Samusenkole. Tallinna Ringkonnakohus tunnistas Alik Karajevi ning Dmitri Iljušini süüdi ametiseisundi kuritarvitamises. Mõlemat karistati aastase vabadusekaotusega, mida ei pööratud täitmisele, kui nad poolteise aasta jooksul ei pane toime uut tahtlikku kuritegu, mille eest karistatakse vabadusekaotusega. Kummaltki võeti õigus töötada kolme aasta jooksul rahaliste vahendite teenindamisega seotud ametikohal pangaasutuses. Tiit Harju tunnistati ametialases lohakuses õigeks, tema suhtes kriminaalasi lõpetati.

NoWe Panka on Läti ajakirjanduses seostatud rahapesu ja nafta salakaubandusega[3]. Nowe panga üks asutajaid oli 1992. aastal Rootsi naftakontsern TESS Ab. 1995. aasta veebruaris kirjutas Läti päevaleht Diena, et Lätis ja Rootsis hulga vahistamisi põhjustanud naftasaaduste salakaubaveoga on seotud ka Nowe pank. TESS Ab oli asutanud Lätis naftakompaniid TESS Petroleum, TESS Ab Läti ning BRIH, mis Läti politsei andmetel tegelesid naftasaaduste salakaubaveoga. Läti uurijate versiooni kohaselt liikusid Nowe panga kaudu naftasaaduste salakaubaveost laekunud 28 miljonit USA dollarit[1]. Lätis algatati kriminaalasi, mille käigus TESS AB nime all tegutsevat Rustem Kadõrovi grupeeringut süüdistatakse nafta salakaubaveos Venemaalt Lätisse ja sealt edasi Lääne-Euroopasse[4]. Läti uurimisversiooni kohaselt TESS AB, mis oli registreeritud Rootsis Helsingboris, tütarettevõtted tegutsesid Lätis (TESS Petroleum) ja Eestis (TESS Finantside AS), mis 1993. aastal reorganiseeriti FTB Trust Eesti ASiks. Viimase juhatuse esimees on endine sõjaväelane[5][6] Aleksander Rubis[7]. Nafta salakaubaveo skeem oli lihtne. Kõigepealt sõlmiti Venemaal lepingud nafta tarnimiseks Kaliningradi firmale Eskado Luks. Seejuures maksti raha ette. Läti uurimisorganite andmetel oli Kadõrov leppinud Rubisega kokku, et ülekanne Venemaale tehakse Eestis asuvast NoWe pangast. Pärast seda, kui nafta eest oli makstud, pidid naftatsisternid minema Venemaalt Läti kaudu transiidina Kaliningradi. Ent niipea, kui vagunid Lätisse jõudsid, loovutas Eskado Luks nafta ostu-müügi õiguse kas TESS Petroleumile, TESS ABle või mõnele fiktiivsele firmale. Seejuures võltsiti dokumente. Ühtlasi löödi paberitele tempel, et tollikontroll on läbitud ja vajalikud maksud makstud. Pärast seda müüdi nafta kas Lätis või toimetati edasi Läände. Saadud raha kanti pangaarvele Eestis.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Skandaalne pisipank hääbub, www.aripaev.ee, 17. november 1995
  2. Pankade kadumine Eesti pangandusturult 1990–2009, www.eestipank.ee
  3. 3,0 3,1 NoWe Panka pole, süüdistused riisumises jäävad, Sõnumileht: SL, nr. 38, 12 detsember 1995
  4. Raivo Palmaru, Rublamüügiga võib olla seotud Balti naftamaffia, www.postimees.ee, 7. detsember 1995
  5. Raivo Palmaru, Aleksandr Rubis – mitte kõige tavalisem kodanik, Sõnumileht : SL, nr. 154, 5 juuli 1996
  6. Laari endisel ärisõbral kahtlus raskes kuriteos , epl.delfi.ee, 30.04.2001
  7. Rubis ähvardab Põhja-Eesti Panka VEB fondiga, www.aripaev.ee, 20. märts 1996

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]