Neljas Gao lahing

Allikas: Vikipeedia
Neljas Gao lahing
Osa Põhja-Mali konfliktist
Toimumisaeg 20.–22. veebruar 2013
Toimumiskoht Gao, Mali
16° 16′ 0″ N, 0° 3′ 0″ E
Tulemus Mali ja Prantsusmaa võit
Osalised
 Mali
 Prantsusmaa
 Niger
MOJWA
Al-Mourabitoun
Väejuhid või liidrid
Mali Mamadou Samaké
Mali El Haji Ag Gamou
Prantsusmaa Bruno Bert
Hamada Ould Khaïrou
Jõudude suurus
Mali 1000 võitlejat
Prantsusmaa 200 võitlejat, 2 helikopterit
Niger 500 võitlejat
30–40 võitlejat
Kaotused
Mali 5 haavatut
Prantsusmaa 2 haavatut
16 hukkunut, 2 vangi langenut
Neljas Gao lahing (Mali)
Neljas Gao lahing

Neljas Gao lahing toimus Mali sõja ajal 20.–22. veebruaril 2013 Gaos. Islamiäärmusliku MOJWA võitlejad proovisid linna taas enda kontrolli alla võita. Mali valitsusväed lõid rünnaku Prantsusmaa ja Nigeri sõdurite abil tagasi.

Lahing[muuda | muuda lähteteksti]

Vaid kümme päeva pärast kolmandat Gao lahingut tegid džihadistid linna vallutamiseks uue katse. 20. veebruaril kümne ajal õhtul avasid MOJWA ja Mourabitouni võitlejad tänavatel patrullivate Mali sõdurite pihta tule. Lahing eskaleerus, kui terroristidel õnnestus enda kontrolli alla saada Vabaduspalee ja Õigluspalee. Tulevahetused terroristide ning Mali ja Nigeri sõjaväelaste, keda toetasid Prantsusmaa helikopterid, vahel kestsid kogu öö. Peamised kolded olid linna põhjaosa ja kesklinnas asuv raekoda.[1] Öösel ületasid terroristid kanuudega Nigeri jõe ning jõudsid raekoja lähistele, neil õnnestus vallutada raekoda ja kuberneri residents. Järgnesid tulevahetused raekoja ning kohtumaja juures ja linna põhja- ja lõunapoolsete sissesõitude lähedal. MOJWA kõneisik Abu Walid Sahraoui ütles AFP-le: "Meie sõduritele anti rünnakukäsk. Kui vastane meist sellel korral tugevamaks osutub, proovime me uuesti, kuni Gao vabastatakse." Kõneisik islamistide jõudude suurust ei avaldanud, Mali sõjaväe andmetel osales lahingus 40 võitlejat, Prantsusmaa sõjaväe andmetel 30.

Kell seitse hommikul jõudsid mässulised Vabaduse väljakule ning süütasid kohtumaja ja tankla, tulekahju levis keskturule, kus selles hävines mitmeid talle. Valitsusvägesid juhtis kindralmajor Dacko, need koosnesid politseiüksustest ning rahvuskaardist. Mali sõdurite sõnul rajasid terroristid enda positsioonid raekoja ning seda ümbritsevate hoonete katustele ja akendele; nad olid varustatud snaiperrelvadega. Kell kolm öösel piirasid valitsusväed terroristid sisse ning avasid raskekuulipildujatest ja granaadiheitjatest tule. Keskpäevaks jõudis Mali sõjaväe soomuskolonn raekojani. Valitsusvägedele tuli appi Prantsusmaa 92. jalaväerügemendi 200-meheline üksus, mis baseerus Gao lennujaamas. Prantslased saatsid ka kiirreageerimisüksuse QRF GTIA 2, mille käsutuses olid soomukid VAB ja VBCI ja helikopterid Gazelle. Üksust juhtis töörühma ülem, kolonel Bert.[2] Ka prantslased avasid terroristide positsioonide pihta tule, üks helikopteritest tulistas raketi. Abijõududena saabusid ka tuareegidest võitlejad, keda juhtis Ag Gamou Colonel. Tuareegid seadsid enda positsioonid üles jõekallastel. Mali ja Prantsusmaa üksused piirasid raekoda kokku 8 tundi. Mali sõjavägi saatis abivägedena kuus raskekuulipildujatega varustatud pikapit.

Lahingu epitsenter oli kesklinn, lisaks ründasid terroristid ka Gaost põhja pool asunud kontrollpunkti, mida mehitasid Nigeri sõjaväelased. Islamistid löödi tagasi, kaks nendest hukkus. Rahu taastati õhtuks ning Prantsusmaa üksused naasid lennujaama. Viimaseid laske kuuldi 22. veebruari hommikul.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]