Mustand:Apple Vision Pro

Allikas: Vikipeedia

Apple Vision Pro[muuda | muuda lähteteksti]

Apple Vision Pro on virtuaalreaalsuse prillid, mis erinevalt tavalistest virtuaalreaalsuse prillidest selle poolest, et seovad ka reaalse maailma. Virtuaalreaalsuse prillid on välja töötanud Apple Inc. Need võimaldavad kasutajatel ühendada digitaalset meediat reaalse maailmaga erinevate sisendite, näiteks liigutuste, silmade jälgimise ja kõnetuvastuse kaudu. Prillid töötavad visionOS’i operatsioonisüsteemil, mis pakub 3D-kasutajaliidest ja toetab rööprähklemist. Vision Pro on suunatud peamiselt sega-, mitte  virtuaalreaalsusele. Seadme eesmärk on luua ruumilise arvuti kasutamisel uus kogemus.[1][2]

AJALUGU[muuda | muuda lähteteksti]

Apple Vision Pro loomine algas 2015. aastal, kui Apple omandas  Metaio ettevõtte ja Mike Rockwell moodustas tehnoloogiaarendusgrupi.[3] Arendustöö käigus katsetati nii Apple arendatud tarkvara platvormi kui ka VR-tehnoloogiaid ning arendusgrupp pidi ületatama ka juhtivdisainer Jony Ive'i vastuseisu.[4] Pärast mitmeid muudatusi ja puuduste kõrvaldamist, kuulutati 2023. aasta Worldwide Developers Conference’il välja Apple Vison Pro ning see jõudis tarbijateni 2024. aasta alguses, muutudes kiiresti populaarseks.[5]

TEHNILISED ANDMED - RIISTVARA[muuda | muuda lähteteksti]

Apple Vision Pro on varustatud kumerate laminaatklaasidega, alumiiniumraamiga ja eemaldatava reguleeritava peapaelaga. Raamis on viis andurit, kuus mikrofoni ja 12 kaamerat. Kasutajad näevad kahte mikro-OLED ekraani, millel on 23-megapiksline eraldusvõime. Seadet saab kasutada USB-C kaugelt ühendatava välise toiteallika abil. Karbiga tulevad kaasa USB-C laadimiskaabel, vooluadapter, kaks erinevat peapaela, väline aku, valgust blokeeriv tihend ja eesmine klaasikate.[6]

TEHNILISED ANDMED - TARKVARA[muuda | muuda lähteteksti]

VisionOS toetab mitmeid funktsioone, sealhulgas virtuaalklaviatuuri, Siri virtuaalassistenti ja ekraanipeegeldust teistele Apple'i seadmetele.[7] Rakendused on kuvatud hõljuvates akendes ja visionOS toetab üle ühe miljoni iOS’i ja iPadOS’i rakenduse ning 600 kohaliku visionOS’i rakenduse. Mitmed suured rakendused, nagu Netflix, Spotify ja YouTube, ei ole veel visionOS’i jaoks saadaval.

  1. Roy, Jacqueline; Schubert, Andrea (8. jaanuar 2024). "Apple Vision Pro available in the U.S. on February 2". Apple Newsroom (Ameerika inglise). Vaadatud 18. märtsil 2024.
  2. "Apple Vision Pro". Apple (Ameerika inglise). Vaadatud 18. märtsil 2024.
  3. Wakabayashi, Daisuke (28. mai 2015). "Apple Buys German Augmented-Reality Firm Metaio". WSJ (Ameerika inglise). Vaadatud 25. märtsil 2024.
  4. Ma, Wayne (20. mai 2022). "Behind the Apple Design Decisions That Bogged Down Its Mixed-Reality Headset". The Information. Vaadatud 25. märtsil 2024.
  5. Lumb, David; Blumenthal, Eli (6. juuni 2023). "WWDC 2023 Biggest Reveals: Vision Pro Headset, iOS 17, MacBook Air and More". CNET (inglise). Vaadatud 28. märtsil 2024.
  6. IFixit (7. veebruar 2024). "Vision Pro Teardown Part 2 - Is the Apple Vision Pro Really 4K?". Vaadatud 1. aprillil 2024.
  7. Goode, Lauren (5. juuni 2023). "Apple's Mixed-Reality Headset, Vision Pro, Is Here". Vaadatud 1. aprillil 2024.