Mochica kultuur

Allikas: Vikipeedia
Mochica kultuuri leviala Peruu territooriumil

Mochica kultuur [motš'iika] oli tsivilisatsioon ja kultuur 1.–8. sajandil Lõuna-Ameerikas praeguse Peruu territooriumi põhjapoolsel rannikualal. Nii Mochica kultuuri ja sellele järgnenud Chimú kultuuri keskus oli praeguse Trujillo linna piirkonnas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Niisutatud orgude ääres kujunesid sõltumatud linnad oma kuningate ka preesterkondadega, kes lõid kõrgelt arenenud Mochica kultuuri.

Alates 7. sajandist leiud katkevad järskult. Arvatakse, et oli rohkem kui 30 aasta jooksul mitu eriti tugevat El Niño katastroofi, mis purustasid niisutustaristu. Pärast seda sundis 30 aastat kestnud põud arvatavasti Mochica kultuuri kandjaid suuri linnu maha jätma ja rajama väiksemaid asulaid. Nähtavasti puhkes kodusõda alles jäänud toidu ja vee pärast, mille tagajärjel Mochica kultuur rahutuste ja pika nälja tõttu hääbus.

Mochica keraamika

Mochicaa kultuuri tehnoloogilist arengutaset võib võrrelda Euroopa ja Idamaade eneoliitikumi ja pronksiajaga.

Mudatellistest püramiidid Huaca del Sol ja Huaca de la Luna olid eelajaloolise Lõuna-Ameerika suurimad ehitised. Neil ei olnud veel oma kirja, kuid piktograafilised kujutised annavad nende elust elava pildi.

Nähtavasti jätsid nad surnud alguses lageda taeva alla, et kärbsed vabastaksid nende hinge, ning alles seejärel matsid nad surnud koos hauapanustega. Maalingud osutavad teadlaste arvates sellele, et kärbsed olid väga austatud. uMalereien deuten den Forschern zufolge darauf hin, dass die Fliege auch verehrt wurde.[1]

Väljakaevamised annavad tunnistust arvukatest veristest rituaalidest, sealhulgas inimohvritest, millega paluti jumalatelt vihma. Ühel kujutisel pakub ülempreestrinna valitsejale karikast ohvrite verd. Selle üle, kes olid ohvrid, käib vaidlus. Christopher Donnan ja Izumi Shinada arvavad, et need olid kohalike eliitide liikmete vaheliste rituaalsete lahingute kaotajad. John Verano ja Richard Sutter arvavad, et ohvrid olid sõdalased, kes võeti vangi konfliktides teiste Mochica kultuuri asulatega või naaberrahvastega.

Ühe teooria järgi aitas Mochica kultuuri hääbumisele kaasa jäik ideoloogia. Rituaalid kurnasid ühiskonda nähtavasti väga. Ohverdati põhiliselt noori ja produktiivseid inimei.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Angelika Franz. Insekten-Archäologie: Leichenschmaus mit Madengraus., Spiegel Online, 7. oktoober 2010.