Lorna Marshall

Allikas: Vikipeedia

Lorna Marshall (sündinud 20. aprillil 1953) on briti lavastaja ja õppejõud. Tema tegemiste fookuses on physical performance (füüsiline etendamine).

Ta on teinud koostööd Jacques LeCoqi, Etienne Decroux' ja Yoshi Oidaga. Lisaks lääne teatrile on ta tihedas kontaktis ka selliste Jaapani teatri praktikatega nagu no, kabuki ja butoh. Lisaks on ta teinud koostööd selliste loominguliste kollektiividega nagu The Royal Shakespeare Company, Shared Experience, The Royal National Theatre ja The Consort of Musicke.

Ta on oma loomingulisel teel kokku puutunud mitut liiki etenduskunstidega: tantsu, klassikalise teatri, füüsilise teatri, ooperi, tsirkuse ja tänavateatriga. Erilist tähelepanu on ta pööranud tekstile ja improvisatsioonile. Ta on avastanud, et olenemata stiilist või eriilmelistest tehnilistest nõuetest on fundamentaalsed tehnikad igal pool sarnased ning ühisosaks on aktiivne kehaline väljendus. Tema põhiliseks seisukohaks on arvamus, et näitlemise üks olulisemaid aspekte on kehaline väljendus ning sellepärast peabki näitleja keha tema töös kaasatud olema.

Ta on koos Yoshi Oidaga kirjutanud raamatud "An Actor Adrift" (2011) ja "The Invisible Actor" (1998) ehk "Nähtamatu näitleja"; tlk. Peeter Raudsepp. 2001. aastal ilmus tema raamat "The Body Speaks".

Marshall korraldab töötube etendajatele, lauljatele, lavastajatele ja õpetajatele üle kogu maailma. Ta on õppejõud Londonis asuvas teatrikoolis Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

2010. aastal külastas Marshall Eestit ning viis lavakoolis läbi kahepäevase õpikoja.

Lorna Marshalli käe all on õppinud ka näiteks Jüri Nael.