Lehterämbliklased

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Lehterämblikud)
Lehterämbliklased

Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Lülijalgsed Arthropoda
Klass Ämblikulaadsed Arachnida
Selts Ämblikulised Araneae
Sugukond Lehterämbliklased Agelenidae
Lehterämbliklase võrk Hispaanias

Lehterämbliklased (Agelenidae) on ämblikuliste seltsi kuuluv sugukond, kuhu kuulub üle neljakümne ämblike perekonna kogu maailmast. Nimetuse on nad saanud võrgu järgi, mis meenutab tunnelit ja on otsast lehtrikujuline. "Tunnel" on kahe avaga ning tavaliselt istub ka ämblik ise selle tagumises otsas ja ootab, kuni saak võrku jookseb või lendab.

Lehterämbliklased ei uuenda oma võrku iga päev, nagu seda teevad näiteks võrkurlased (Araneidae).

Lehterämbliklased on karvase keha ja karvaste jalgadega. Nende kaheksa silma asetsevad ristuvate ja üksteist katvate kahe reana.

Mõned liigid sellest sugukonnast on huvitavad oma sotsiaalse eluviisi poolest, kus võrke tehakse ja kasutatakse erinevate ämblike vahel. On liike, kes hoolitsevad ühiselt järglaste eest, kuigi siiski puuduvad neil oma töölised ja sõdurid nagu sipelgatel või mesilastel. Samuti on ka nende emasloomad kõik sigimise eesmärgiga.

Eesti liigid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Agelena labyrinthicaharilik lehterämblik. Lääne-Eestis ja saartel elavad lehterämblikud koovad lehterjaid võrke. Need asuvad madalal rohustus, mis on efektiivsed maad ligi liikuvate saakloomade püüdmiseks. Ainus lehterämbliklase liik Eesti looduses.
  • Tegenaria domesticaharilik majaämblik. Kuni 10 millimeetri pikkune pikkade karvaste jalgade ja kehaga loom. Tema vaibakujulisi, lehtriga lõppevaid võrke kohtab kõige sagedamini toanurkades.

Perekonnad[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]