Krupjee

Allikas: Vikipeedia

Krupjee on kasiino töötaja, kes võtab vastu mängijate panused, maksab välja võidud ehk viib mängulaudadel läbi hasartmänge. USA's (ka mujal) nimetatakse kaardilauas töötavat krupjeed diileriks kuid see ei pruugi alati nii olla. Näiteks crapsi lauas (täringumäng) töötavat krupjeed kutsutakse samuti diileriks.

Töö[muuda | muuda lähteteksti]

Jootraha[muuda | muuda lähteteksti]

Üldiselt teevad krupjeed tavalist palgatööd ning nende töötasu ei sõltu sellest, kas laud/kasiino on kasumis/kahjumis. Samas, eriti Ameerika Ühendriikide kasiinodes annab võitev (tihti ka kaotav) mängija krupjeele jootraha. Krupjee tänab kindlasti antud jootraha eest (prantsuse keeles merci pour les employés või inglise keeles Thanks on behalf of the employees, eesti keeles tavaliselt 'Tänan!'), sest kogu jootraha loetakse ühiseks "tuluks", mis jagatakse kõigi töötajate vahel. Kuigi enamik maailma kasiinosid kasutab just sellist süsteemi, on näiteks Austraalia kasiinodes jootraha andmine keelatud (nii nagu ka Inglismaal), sest seda loetakse seal huvide konflikti tekitavaks. Ükskõik millises kasiinos peab krupjee jääma viisakaks ja käituma tõelise profina. Klientidega sõbrustamisse hästi ei suhtuta ning enamik kasiinosid on paika pannud vägagi ranged reeglid, kus võib käia vormiriietuses jne.

Õppimine[muuda | muuda lähteteksti]

Krupjeeks õppimine käib riigiti vägagi erinevalt. Põhja-Ameerikas on pea alati esimeseks mänguks, mida õpitakse, Blackjack, sest see on lihtne ja populaarne ning kui krupjee teeb mingi vea mõnes muus mängus, on see kasiinole (suur) kulu. Euroopas alustatakse tavaliselt ruletist (nii ka Eestis). Keerukad ja kiired mängud nagu näiteks täringumäng ('craps'), millel on keerukad väljamaksetabelid, jmt jäetakse tavaliselt kõige kompetentsematele krupjeedele.

Diilimise valikud[muuda | muuda lähteteksti]

Enamasti ei saa krupjeed valida, millise mängulaua taga kasiinos tööd teha (millist mängu läbi viia) - kasiino määrab laua/mängu mille taga krupjee peab mängu läbi viima. Töötajad vahetuvad kasiinodes tihti ning seepärast õpetatakse lühikese aja jooksul algajale krupjeele selgeks mitmed erinevad mängud.

"Kiss" tehnika[muuda | muuda lähteteksti]

Krupjeedele õpetatakse selgeks kõige lihtsam viis endale/lauale tähelepanu juhtimiseks (seda läheb vaja, kui tekib mingi viga, vaidlus või muu selline olukord kus on vaja teha mingi otsus). Inspektorile, pit-boss'ile või mänedžerile antakse tavaliselt märku "musitades". Seda häält saab teha, kui huuled kokku suruda ja siis tugevalt suu kaudu sisse hingata.

Seaduslikkus[muuda | muuda lähteteksti]

Litsentsimine[muuda | muuda lähteteksti]

Õppimist alustades peavad krupjeed taotlema omale litsentsi (gaming licence), mis annab õiguse kasiinos tööd teha. Eestis sellist süsteemi veel ei ole. Litsentsi saamiseks tehakse vastavad järelepärimised politseisse (taustauuring), uuritakse kas inimesel on võlgnevusi selleks, et teada kas tegemist on usaldusväärse inimesega, keda tööle võtta.

Pärast litsentsi väljastamist võivad krupjeed kasiinos tööd alustada, eeldades, et nad on läbinud vajalikud eksamid ehk table test'i neis mängudes, mida nad on õppinud. Iga mängu juures loetakse kõige tähtsamaks tehnilist taset ja alles seejärel jagamise kiirust. Algajad krupjeed teevad oma tööd tavaliselt väga aeglaselt (selleks, et kõik oleks korrektne). Kiirus lisandub loomulikult ning mõne aja pärast (u 3 kuud pärast alustamist) on nende kiirus kasiinos nõutud tasemel.