Kozie chrbty

Allikas: Vikipeedia
Kozie chrbty asukoht Slovakkias (tähistatud punasega)
Kozí kameň

Kozie chrbty on maastikurajoon Slovakkia keskosas, mis on osa Lääne-Karpaatidest ja ühtlasi on see ka osa Fatra-Tatra piirkonnast.[1] Selle regiooni kõrgeim tipp on Kozí kameň (1255 m).

Mäestikku piirab põhjast Podtatranská nõgu, lõunast Hornádi nõgu; läänes ka Madal-Tatra.[2]

Mäestiku läänepoolne osa kannab nime Važeci seljak. Sellest lõunas voolab Valge Váh (Biely Váh), põhjas Must Váh. Seljaku kõrgeim tipp on Turková (1 179 m), madalaim koht (640 m) asub läänes. Idapoolne osa mäestikust kannab nime Dúbrava, sinna jääb ka mäestiku kõrgeim tipp. Madalaim koht (560 m) asub selle piirkonna idaosas. Läänes esineb karsti, seal asub Vazeci koobas.

Mäestiku lõunanõlvadel kasvavad tammikud, mujal valdavalt männid, kuused, nulud ja Euroopa lehised. Kozie chrbty alale jääb kaks looduskaitseala. 201 ha suurune Baba looduskaitseala on moodustatud sealsetel lubjakividel ja dolomiitidel kasvavate soojalembeste taimede kaitseks. 67 ha suurune Hranovnice tammik on põhjapoolseim kivitamme kasvukoht Slovakkias. Mäestiku lääneosa jääb Madal-Tatra rahvusparki.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mazúr, E., Lukniš, M. 1986: Geomorfologické členenie SSR a ČSSR. Časť Slovensko. Slovenská kartografia, Bratislava
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska. Bratislava : Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]