Kolmandiku reegel

Allikas: Vikipeedia


Kolmandiku reegel on kompositsiooni juhis, mis asetab objekti pildi vasakusse või paremasse kolmandikku, jättes ülejäänud kaks kolmandikku rohkem avatuks. Kolmandiku reeglit kasutatakse peamiselt visuaalses kompositsioonis.

Pildi kaader jagatakse joontega vertikaalselt ja horisontaalselt kolmeks. Joonte ristumiskohti nimetatakse huvipunktideks. Kolmandiku reegli eesmärk on saada objekt kaadri vasakusse või paremasse kolmandikku, sellega tekib asümmeetriline ja silmapaistev pilt.

Paljudel digitaalsetel kaameratel on võimalus kuvada 3x3 ruudustikku kas pildiotsijas või tagumisel LCD-ekraanil.  

Näide kolmandiku reeglist

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmandiku reeglit mainis esimest korda Sir Joshua Reynolds aastal 1797 Londoni Kuninglikus Kunstiakadeemias. Ta õpetas, et maal toimib kõige paremini kui valguse ja pimeduse suhe on ligikaudu 1/3:2/3.

John Thomas Smith nimetas termini “kolmandiku reegel” esimest korda aastal 1797 oma raamatus Remarks on Rural Scenery ning märkis, et neid põhimõtteid tuleks kasutada iga kompositsiooni jaoks.

Aastal 1845 kirjutas George Fields kolmandiku reegli negatiivsetest pooltest, kuidas sellise reegliga tulevad igavad ja üksluised maalid.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kuldlõige

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

[1][2][3][4]

  1. "Fotograafia – kompositsioon – metshein.com". www.metshein.com. Vaadatud 14. veebruaril 2024.
  2. Estonia, Canon. "Täiustage oma fotode kompositsiooni". Canon Estonia. Vaadatud 14. veebruaril 2024.
  3. Harmsen, Nando (10. detsember 2022). "A Bit of History About the Golden Ratio and Rule of Thirds". Fstoppers (inglise). Vaadatud 14. veebruaril 2024.
  4. "Rule of thirds", Wikipedia (inglise), 13. veebruar 2024, vaadatud 14. veebruaril 2024