Kodarapüss

Allikas: Vikipeedia
Heidetava kodarapüssi ots avatud nipliga ja plahvatusjälg

Kodarapüss on rattakodarast valmistatud isetehtud pürotehniline mänguasi, mis teeb pauku. Kodara nippel keeratakse kodara otsas tagurpidi ja seda kasutatakse lõhkelaengu kestana, laenguna kasutatakse tikuväävlit ning lööknõela rolli täidab tömbiks lõigatud nael. Kodarapüss oli levinud mänguasi NSVLi noorte seas.

Kõige tavalisem kodarapüss on L-tähe või vibukujuline kodar, mille otsas oleva tikuväävliga täidetud nipli avausse paigutatud naela stabiliseerib kodara teise otsa külge pinguldatud kummiriba või traat. Sellist kodarapüssi lastakse lüües püssi naelaga otsa vastu kõva pinda, nt kivi või asfalti, nael paneb plahvatama niplisse pressitud tikuväävli ning kõlab pauk.

Kuna kodarapüss on käsitöö ning lähtematerjalina kasutatakse käepäraseid komponente, siis püsside disain ja tööpõhimõte varieerub. Näiteks on olemas ka noole põhimõttel töötavaid heidetavaid kodarapüsse, ka on kodarapüsse, mida valmistatakse mitte jalgratta, vaid mõne suurema sõiduki kodaratest.

Kodarapüssiga samasuguse tööpõhimõttega on sutspüss, mis tehakse tüüpiliselt peenikesest vasktorust. Ka on kasutatud sarnaselt võtmeid, mille vardjas on seest õõnes, samamoodi meisterdatakse heidetav paugupüss tikuväävliga täidetud mutrist, surudes väävli kokku mutri kummassegi otsa keeratud poldiga. Suurema mahuga kestadega kaasneb suurem plahvatus ja suureneb oht vigastusteks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]