Kiltsi raamatukogu

Allikas: Vikipeedia

Kiltsi raamatukogu on raamatukogu Väike-Maarja vallas Kiltsi alevikus. Raamatukogu asub Kiltsi Rahvamaja teisel korrusel aadressil Turu 13.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesed teated Kiltsi raamatukogust pärinevad 1920. aastatest, kui 8. novembril 1919 asutati Ülemaalise Eesti Noorte Ühenduse Kiltsi osakond, kuhu kuulus ligi 90 liiget ning mis arendas väga aktiivset tegevust muusika, näite- ja kirjandusharus. Korraldati pidusid, kirjandus- ja vaidlusõhtuid. Edukalt tegutses eneseharijate ring. Kassa ülejäägist osteti ka oma raamatukokku raamatuid. Hoogne töö kestis 1924. aastani, siis soikus. Tegevus jätkus uue hooga 14. aprillist 1929, kui kutsuti ellu spordi-, kirjandus-, raamatukogu-, näite- ja muusikaharud. Korraldati Jüriöö mälestamisi, spordivõistlusi, kõnekoosolekuid, referaatõhtuid, väljasõite, keedukursusi, rahvatantsukursusi, noortepäevi, aktusi jne. Anti välja ajakirja Meie Mõtted". Tegutses keelpilliorkester ja lugemislaud.

Pidevalt tegutsenud rahvaraamatukogu algusajaks Kiltsis loetakse 1948. aastat. Algselt paiknes raamatukogu külanõukogu ruumides ja selle esimene juhataja oli Therese Nõmmann. Rahvamaja teise korruse ruumides asub raamatukogu 1986. aastast. Praegune raamatukoguhoidja Riina Tali on teinud seda tööd juba ligi kolm aastakümmet. [1]

Veel hiljuti oli Kiltsi raamatukogu üsna kehvas seisus. MTÜ Meie Kiltsi eestvõttel on seda remonditud.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Kiltsi raamatukogu pidas sünnipäeva". Virumaa Teataja, nr. 191. 2. oktoober 2013. Vaadatud 12.01.2017.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]