Khwae Yai jõgi

Allikas: Vikipeedia

Khwae Yai jõgi on jõgi Lääne-Tais, mis on tuntud oma ajaloolise ja kultuurilise tähtsuse poolest. Jõgi on seotud nii Teise maailmasõja sündmuste kui ka mitmete kirjandus- ja filmiteostega.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Khwae Yai jõgi saab alguse Salweeni idaosast Bilauktaungi mäestiku põhja-lõuna seljandikult, lähedal, kuid mitte üle Birma piiri. See tekib Ranti, Songkalia ja Bikhli jõgede ühinemisel. Kanchanaburis ühineb see Khwae Noi jõega, moodustades Mae Klongi jõe, mis suubub Tai lahte Samut Songkhramis. Jões asuvad Vajiralongkorni tamm (endine Khao Laemi tamm) ja Srinagarindi tamm, mis on hüdroelektrijaamad.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Jõgi on tuntud peamiselt seetõttu, et see on seotud Pierre Boulle'i romaaniga "Sild üle Kwai jõe" ja David Leani filmiga "Sild Kwai jõel", milles Austraalia, Hollandi ja Briti sõjavangid ning põlisrahvad sunniti jaapanlaste poolt ehitama kahte paralleelset silda, mis ületasid jõge kui osa Birma raudteest, mida nimetatakse ka "Surma raudteeks" või "Tai-Birma surmaraudteeks", kuna selle ehitamisel hukkus palju inimesi. Üks sild oli puidust ja ajutine. Teine oli betoonist ja terasest ning eksisteerib siiani. Sillad tegelikult ületasid Mae Klongi, kuid kuna raudtee järgnes hiljem Khwae Noi orule, said sillad kuulsaks vale nime all. 1960. aastatel nimetati Mae Klongi ülemine osa ümber Khwae Yaiks ('suur lisajõgi').

Kultuur[muuda | muuda lähteteksti]

Jõge kasutati ka Michael Cimino Oscari-võitnud filmis "Hirvekütt". Vangilaagri ja esialgse vene ruleti stseen filmiti Kwail. Sildade ehitamise sõjaloolise kirjelduse leiab professor Peter Davies'i biograafiast Briti ohvitserist Philip Tooseyst, kes oli nende ehitamise juures: "Mees silla taga: kolonel Toosey ja Kwai jõgi". Raamat ja sellega seotud BBC Timewatch dokumentaalfilm vaidlustavad paljud ebatäpsused, mis esinesid Boulle'i romaanis ja Leani filmis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]


[1] Route "1. Vajiralongkorn Dam - Ban Hin Dat Kayak Track" - Route

[2] Khwae Noi River - Wikipedia

[3] Filming Locations for The Deer Hunter (1978)

[4] Davies, Peter N. (1991). The Man Behind the Bridge: Colonel Toosey and the River Kwai. Athlone Press. ISBN 0-485-11402-X.