Kategooria arutelu:Venemaa rahvad

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mis siia kategooriasse peaksid kuuluma? --Metsavend 16. detsember 2008, kell 11:16 (UTC)

Venemaal elavate rahvaste kohta tehtavad artiklid. Algus on olemas.Akra 16. detsember 2008, kell 11:24 (UTC)
Minu teada on neid üle 250ne.Akra 16. detsember 2008, kell 11:25 (UTC)
Sealhulgas kõik suuremad lääne-euroopa, india ja ladina-ameerika rahvad? Kõik need rahvad, keda viimase (eelmiste?) rahvaloenduse andmeil oli vähemalt 1 inimene? --Metsavend 16. detsember 2008, kell 11:38 (UTC)
Kõik need nüüdseks ühe inimesega rahvad olid kunagi ka suured. Kindlasti vääriksid nad äramärkimist. Kuid on palju palju suuremaid rahvaid ka Venemaal ja mujal. Antud juhul Venemaa piirides elavaid rahvaid. Akra 16. detsember 2008, kell 18:08 (UTC)
Jutt on sellest, et Venemaal on esindatud ka rahvad, kelle põhiosa elab väljaspool Venemaad, kas või näiteks Aafrikas. Pole selge, keda lugeda Venemaa rahvasteks. Kas näiteks eestlased on Venemaa rahvas? Aga rootslased? Andres 16. detsember 2008, kell 18:40 (UTC)

Siia peaksid kuuluma vähemasti kõik Venemaa tunnustatud põlisrahvad (põhjarahvaste + Kaug-Ida rahvaste kohta oli mingi eraldi loend lisaks sellele väikeste põlisrahvaste loendile), föderatsiooni subjektide nimirahvad (vabariikidele ja ringkondadele nime andnud rahvad; "nimirahvus" peaks olema väljapaistva rahvusteoreetiku ning Nõukogude Liidu kunagise rahvusasjade ministri Jossif Stalini väljamõeldud võrdlemisi mõjukas mõiste), minu poolest kasvõi kõik rahvad, kelle keel on kuskil mingit moodi ametlik.

baškiiridele andis ka Lenin autonoomse vabariigi kaudu eriõigusi. hiljem tehti sellest mingi systeem, korenizacija ja värk. ma usun, et Venemaa rahvuspoliitika ja selle muutuste ajaloo kajastamiseks on see kategooria võrdlemisi vajalik.

Venemaal on olnud kombeks loendada ja kirjeldada impeeriumisse kuuluvaid rahvaid läbi aegade (etnograafia oli ju väga arenend ja kõva riigi toega). yhtlasi oli ja on kombeks eri rahvastele eriõigusi anda (põhjarahvastel oli tsaariajal eriõigusi vastavalt nende jaoks koostatud seaduste koodeksile, mille nime ei mäleta; et teataks, kellele see kohaldub, oli nimekiri rahvastest). praegugi on sellest kombest yht-teist alles. passi rahvus märkida oli ju ka Vene komme. niisiis: panen ette, et kategooria järgiks Venemaa ametlikke õigusakte.

ajaloolises mõttes võiksid eestlased ja poolakad ja baltisakslased ka siia kuuluda, juhul kui selle kohta kirjutada eriartikleid (laadis "poolakate ~ eestlaste ~ baltisakslaste staatus Vene impeeriumis"). kuni neid eriartikleid ei ole, pigem mitte. positiivne sisu on asjal juba olemas. iseasi, kas venelased minu esitatud kitsa perspektiivi sisse mahuvad. Ohpuu 14. detsember 2009, kell 09:23 (UTC)