Kategooria arutelu:Eestimaa inimesed

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Miks on kaks ühesugust kategooriat? Inimesed tuleb ametite järgi kategooriatesse panna ja selle üldkategooria on Eesti inimesed. --Tiuks 20. veebruar 2009, kell 13:16 (UTC)

Samamoodi on ka näiteks kategooriad Kategooria:Saaremaa inimesed, Kategooria:Liivimaa inimesed, Kategooria:Vana-Liivimaa inimesed. Nende kategooriate looja on ilmselt tahtnud kategoriseerida ajaloolise haldusjaotuse järgi (vrd Saaremaa/Saare maakond, Eestimaa ja Liivimaa/Eesti ja Läti). Minu arvates võiks kokku panna. Adeliine 20. veebruar 2009, kell 13:27 (UTC)

Minu arust on siin tahetud eristada Eesti riigi inimesi ja Eestimaa ja Eesti peaks tähendama ühte. Inglise kategooria en:Category:Estonian people. Teised näited on kategoriseerimata ja võiks olla konkreetselt haldusjaotuse kategooria. Hetkel on töö pooleli jäetud. --Tiuks 20. veebruar 2009, kell 13:39 (UTC)
Mh. Ma ei saa aru. Kategoorias Eesti inimesed on eestlased. Siis kategoorias ei saa kuidagi olla Eesti riigi inimesed, sest enne 20. sajandit polnud Eesti riiki olemas. Adeliine 20. veebruar 2009, kell 13:44 (UTC)
Õige jah. Eestimaa inimesed ei ole ju kõik eestlased ja see on ajalooline kategooria. Sain aru aga siis võiks kategoriseerida. Tegin kategooria Eestimaa ja selle alla võiks lisada selle kategooria. --Tiuks 20. veebruar 2009, kell 13:52 (UTC)
Inglise keeles on Eestimaad nimetatud Estonia proper. Inglise vikipeediasse võib teha kategooria selle nime all. --Improvisaator 23. veebruar 2009, kell 09:43 (UTC)
Aga inglise vikis ei ole seda kategooriat. Sa tahad ajaloolistest ja 20. sajandi kategooriaid eraldi teha aga kas sellel on mõtet. Meil võiks ajaloolised maakonnad olla täpsustusega, sest näiteks Harjumaa ja Harju maakond mõeldakse ühte ja sama (praegust nime). Samamoodi on Eestimaaga (saksa vikis ei ole ka eraldi artiklit). Kategoorias Saaremaa inimesed on inimesed kuni 20. sajandi alguseni. Tegelikult võiks sinna kuuluda kõik kuni tänapäevani (kategooria nimi on eksitav). Riigi kategoorias on meil rahvuse järgi (Eesti inimesed), siis sellest väiksemad üksused võiks olla kõik ja rahvus ei mängi rolli. Saaremaa kategoorias on saksakeelsed nimed aga artiklitest ei selgu, mis rahvusest nad on. Inglise vikis on kategooria en:Category:People by county in Estonia ja nende üldkategooria on en:Category:Estonian people (Eesti inimesed) kuhu tuleks ka meil ära mahtuda. Nad on isegi linna järgi viitsinud kategoriseerida, näiteks en:Category:People from Valga. --Tiuks 23. veebruar 2009, kell 11:17 (UTC)
Mida ei ole, seda võib teha. Saaremaal kaotati seisused 1920. aastal, nagu ka Eestimaal ja Liivimaal. Rahvus ei mänginudki rolli, seisus mängis (panin kategooriatesse kõigist seisustest isikud). Aadlikud, vaimulikud, linnaelanikud (linnade kaupa) ja talupojad võiksid olla allkategooriad. --Improvisaator 23. veebruar 2009, kell 11:29 (UTC)
Kategooria Eesti vaimulikud on kategoorias "Eesti inimesed" ja see näitab seda, et ei ole mõtet eraldi seda kategooriat teha. Ma ei saa hetkel pihta, miks ei tehta eraldi kategooriat aadlikud (artikli aadel kategooria). Meil on kategooria Aadlisuguvõsad. Seisuse järgi kategooriatesse panemine on õige ja siis võiks olla üldkategooria "Inimesed seisuse järgi". --Tiuks 23. veebruar 2009, kell 11:47 (UTC)
Kõigi maade aadlikke ei saa ju segiläbi kokku panna. Eestimaal, Liivimaal, Saaremaal ja Tallinnal (viimastel kuni 1890) oli oma konsistoorium ja superintendent, nii et ka vaimulike puhul tuleks seda jaotust järgida. --Improvisaator 23. veebruar 2009, kell 11:57 (UTC)
Liivimaa on tõesti nagu Eestimaa ja seda ei saa asendada Eesti kategooria. Kuna artikkel Eestimaa on olemas, siis peakski kõik ajalooline osa Eestimaa alla panema. Ole hea ja kategoriseeri siis ära, muidu ei saa aru. Kategooria Saaremaa inimesed on ajalooline ja on selle allkategooria ja kaasaja inimesed läheks kategooriasse Saare maakonna inimesed. --Tiuks 23. veebruar 2009, kell 12:15 (UTC)
Kas ma olen õigel teel, et aadlikele, mõisnikele ja vaimulikele tuleb teha kategooriad Eestimaa aadlikud, Eestimaa mõisnikud ja Eestimaa vaimulikud? Nendes kategooriates on siis inimesed kuni 20. sajandi alguseni. Üldkategooriaks tuleks siis teha Inimesed seisuste järgi. Oleks tore kui tehtaks artikkel seisus. --Tiuks 23. veebruar 2009, kell 12:33 (UTC)
Jah. umbes nii minu mõte oli. --Improvisaator 23. veebruar 2009, kell 12:54 (UTC)