Kategooria arutelu:Eesti mõisad

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Nojah. Seekord tegin enne kui mõtlesin. Kas on õige kategoriseerida mõisu tänapäeva maakondade järgi? Ehk peaks vanade maakondade Virumaa, Järvamaa, Saaremaa, Harjumaa jne järgi? Sest mõisu kui institutsioone ju tänapäeval ei eksisteeri. - WooteleF 12. november 2007, kell 20:04 (UTC)


Mõis on aialooline üksus ja seetõttu peaks olema kategoriseeritud ajaloolise maakonna järgi, st Virumaa Järvamaa jne.
mis vahe sel on et mõisad on ajaloolised üksused? Mõisad ei ole ju kadunud need on kenasti olemas (kuigi tähendus on mõneti muutunud) ja kui keegi tahab näiteks kuhugi mõisa minna siis on ikka parem tead kus ta nüüd asub kui et ajaloos, rääkimata et mis aegseid piire arvesse võtta? Saaks aru et kolhooside/sovhooside puhul kasutataks ajaloolisi haldusüksuste nimetusi, mis sel ajal oli kasutusel. Virumaad jne on ka praegu kasutusel ja selge tähendusega, selline muutmine tekitab pigem segadust. Iseasi kui oleks eraldi a la "Ajaloolise Virumaa mõisad", siis oleks selge et tegemist on ajaloolisega mitte tänapäevase maakonnaga --TarmoK 18. november 2007, kell 22:54 (UTC)
Mõis oli ka ise omaaegne haldusüksus ja selle haldussüsteemi osa. muide säilinud on arvuliselt siiski vähem, kui pooled mõisad, mis Eestimaal olnud on. Ja neid mõisu ei anna ju uude haldussüsteemi kuidagi panna. Kõigis mõisaartiklites nagu oled tähele pannud on nii endine, kui tänapäevane haldusjaotus antud, samuti on kategoriseeritud nii vana maakonna kui tänapäeva valla järgi. Nii et... Akra 19. november 2007, kell 15:02 (UTC)
Olen ise teinud päris palju mõisaartikleid ja olen alati märkinud ka endise ja tänapäevase asukoha. Kaasaegse haldusjaotuse järgi kategoriseerimine oli apsakas. Olen kasutanud materjalidena Alo Särje raamatuid "Järvamaa mõisad ja mõisnikud" ja "Harjumaa mõisad ja mõisnikud". Tõenäoliselt sealt see viga mul tuligi, kuna seal on loetletud kaasaegse haldusjaotuse järgi. - WooteleF 19. november 2007, kell 15:06 (UTC)
Ole kategooriate tegemisega ettevaatlik, kuna neid ei saa ümber nimetada ja kui ei ole täpselt endale selgeks teinud kuidas uus kategooria üldisesse süsteemi istub ära seda tee. Samuti ära tee kategooriat, kui ei ole 101% kindel, et see teeb Viki süsteemi kindlalt paremaks.Akra 12. november 2007, kell 21:55 (UTC)
Leian, et täpsemad kategooriad oleks vajalikud kuna kategoorias Eesti mõisad on juba praegu üle 100 artikli. - WooteleF 17. november 2007, kell 18:01 (UTC)

Antud teema juures igati nõus alamkatekooriatega ja need tuleb ära teha. Eelnev jutt käis üldisemalt. Alati on mõttekas kui Kategooria vajalikuses päris kindel ei ole asi mingiks ajaks settima jätta ST las ta olla punane. Erilehekülgedel jookseb see ja selle vajadus mingil ajal tippu (kui selle kategooria alla tekib rohkem artikleid) ja siis keegi või sa ise teeb selle ära.Akra 17. november 2007, kell 18:19 (UTC)

Mille järgi need mõisate kategooriad on pandud? Praegu on kategooria "Virumaa mõisad" (millist maakonda tänapäeval ei ole) kui ka "Raplamaa mõisad" ja "Jõgevamaa mõisad", milliseid county'sid 1919. aastal ei olnud. --IFrank (arutelu) 18. märts 2013, kell 13:50 (EET)[vasta]