Kasutaja arutelu:Mortenpi/t-kvark

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mis on fundamentaalfermion? Mis on kolmanda põlvkonna fundamentaalfermion? Mis on up-tüüpi kvark?

Kas T-kvargi kohta on olemas eestikeelseid materjale? Parem oleks võimalikult palju teksti viidata eestikeelsete allikate järgi.

Keelelingid on puudu. Taivo 14. oktoober 2012, kell 02:00 (EEST)[vasta]

Praegu on iga viite järel [viide?]. See tuleb maha võtta. Taivo 6. november 2012, kell 23:50 (EET)[vasta]


T-kvargi kõige tähtsamad omadused (see, et ta on fundamentaalfermion, kolmanda põlvkonna fundamentaalfermion ja up-tüüpi kvark) tuleb lühidalt selgitada. Need on t-kvargi jaoks nii olulised mõisted, et ainuüksi nende linkimisest ei piisa.

Hästi ei nõustuks sellega. Fundamentaalfermion tähendab, et tegu on fermioniga (st allub Fermi-Diraci statistikale) ning et tegu on elementaarosakesega. Esimene fakt ei ole asi, mida peaks seletama (st fermioni defineerima - selle jaoks ongi viide). Elementaarosakese staatus on välja toodud juba eelmises lauses ja seda korrata pole mõtet.
up-tüüpi kvark tähendab seda, et tal on laeng +2/3, mis on ka välja toodud. Pakun välja, et võib-olla selle täpsustuse võib küll sulgudesse kohe 'up-tüüpi' järele panna.
Üks asi, mis hetkel endale silma jäi - selles lauses T-kvark võiks asendada asesõnaga, sest muidu on kordus.
Ehk siis: "Tegu on kolmanda põlvkonna fundamentaalfermioni (spinniga 12) ning up-tüüpi kvargiga (st elektrilaenguga +23e)."
--Copsi (arutelu) 17. november 2012, kell 13:11 (EET)[vasta]

Spinn, elektrilaeng ja mass tuleb linkida. Mingil moel tuleb linkida interaktsioon, kuigi ma ei tea, mis nimega artiklile. Aastaarvud tuleb linkida.

Korrutusmärgi ja plussmiinuse ees ega järel ei käi siinkohas tühikut. Taivo 14. november 2012, kell 14:17 (EET)[vasta]

Iseenesest artiklile "fundamentaalne jõud" on juba lingitud. Pigem tundub, et interakteerumine ei ole mingi spetsiifiline mõiste, millele antud juhul viitama peaks.
Tühikud. Saan aru, et silmas on peetud massi ja eluiga. Tühikud tulenevad mallist. Iseenesest nõus, et võiks ilma tühikuteta olla - näeks natuke parem välja, aga sellisel juhul peaks vastavat malli parandama.
--Copsi (arutelu) 16. november 2012, kell 16:17 (EET)[vasta]