Kasutaja:Kolmkuus/liivakast

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib mullatöödeks mõeldud masinast; meditsiini seadme kohta vaata artiklit Ekskavaator (meditsiin); Ekskavaatori nime kandis ka Eesti endine jäähokiklubi Talleks (jäähokiklubi).

Ekskavaatori töö simulatsioon.
Ekskavaator Caterpillar 325C

Ekskavaator on kaevamismasin pehmete pinnasemasside kaevamiseks, väljatõstmiseks ja teisaldamiseks. Masin koosneb mastist, kopast, vankrist, kabiinist, lintidest, mootorist ja hüdraulika pumbast.

Ekskavaator on masin, mis toimib suuresti hüdraulilise õli kaudu jõu siirdamise teel, mistõttu on ekskavaatori põhikomponendiks hüdrauliline pump. Põhipumba sektsioonide arv ja võimekus määrab ekskavaatori töövõimekuse. Pumba võimekust mõõdetakse siirdatava hüdraulika õli mahus (liitrid minutis). Maailma suurimad ekskavaatorite tootmise tehased asuvad Jaapanis ja Hiinas.

Kõik hüdraulilise ekskavaatori liikumised ja funktsioonid saavutatakse hüdrovedeliku , hüdrosilindrite ja hüdromootorite abil. Ekskavaatori masti külge saab ühendada erinevaid seadmeid, nt: giljotiin, kopp, frees, käärid, kahvlid, vasar, haaratsid jne.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Fail:Maja hävitas ekskavaator 2 - Invermere, British Columbia.jpg
Maja lammutamine ekskavaatori poolt Invermere, Briti Columbias.

Ekskavaatoreid kasutatakse mitmel viisil:

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

{{Commonskat|Excavators}} [[Kategooria:Seadmed]] [[Kategooria:Masinad]] [[Kategooria:Roomiksõidukid]] [[Kategooria:Ehitusmasinad]]