Kalisteenika

Allikas: Vikipeedia

Kalisteenika (inglise keeles calisthenics) on treeningu vorm, milles kasutatakse peamiselt enda keharaskust jõu, painduvuse ja vastupidavuse parandamiseks. Kalisteenika on aina enam populaarsust koguv spordiala, kuna see ei nõua spetsiaalseid jõusaali seadmeid.

Sõna „calisthenics“ pärineb vanakreeka sõnadest kállos (tähendades ilu ning rõhutades esteetilist naudingut, mis tuleneb inimkeha täiuslikkusest) ja sthenos, mis tähendab jõudu (suurt vaimset tugevust, julgust, jõudu ja sihikindlust). See on oskus kasutada keharaskust, et arendada oma füüsist.[1]

Peamine eripära kalisteenikaspordi juures on selle lihtsus. Erinevalt paljudest teistest spordi- ja fitness aladest ei vaja kalisteenika peaaegu, et üldse varustust. Seetõttu on kõigil lihtne selle spordiga alustada, olenemata nende asukohast või rahalistest võimalustest. Lisaks on Eestis loodud väga funktsionaalseid välijõusaale spetsiaalselt oma keharaskusega treeninguteks, mõeldes erinevatele vanuseastmetele.

Kalisteenika on mitmekülgne ja väljakutseid pakkuv spordiala, mis arendab jõudu, painduvust ja keha kontrolli. See on viimastel aastatel populaarsust kogunud tänu oma ligipääsetavusele ja tõhususele füüsilise vormi edendamisel. Olenemata sellest, kas olete algaja või kogenud sportlane, loob kalisteenika sport väga hea füüsilise ettevalmistuse paljudeks spordialadeks.  

Kalisteenikaharjutused[muuda | muuda lähteteksti]

Kalisteenika elemendid

Eelised teiste treeninguvormide ees[muuda | muuda lähteteksti]

Kõigil treeninguvormidel, olgu selleks jõutreeningud jõusaalis või vastupidavuse treenimine jooksurajal, on omad tugevad ja nõrgad küljed. Kalisteenika ilu seisneb eelkõige selle lihtsuses ja kättesaadavuses. Kuna treenimine toimub eelkõige oma keharaskusega (ja soovi korral vähese varustusega), on kalisteenika treeningukavad väga mitmekesised. Treenida on võimalik varustuseta kodus (treenija ei pea endale ostma kallist spordivarustust ega trenažööre) ja ka värske õhu käes: tavalisel spordiväljakul või välitreeninguteks mõeldud jõulinnakus.[2]

Samuti on eeliseks võimalus tegeleda antud treeninguvormiga olenemata vanusest või hetkelisest füüsilisest vormist. Iga harjutust saab kehaasendit muutes teha nii kergemaks kui ka raskemaks. See asjaolu muudabki kalisteenika treeningukavad paindlikuks ja igaühele sobivaks.[3]

Lisaks heale füüsisele omandab treenija uusi elemente, mis arendavad jõudu ja on ka visuaalselt muljetavaldavad.

Kalisteenika harjutused

Põhilised harjutused[muuda | muuda lähteteksti]

Kalisteenika harjutusi sooritatakse rütmiliselt, minimaalse varustusega (enamasti keharaskusega). Peaaegu kõik harjutused treenivad korraga mitut lihasegruppi ning töösse on kaasatud ka kõige raskemini treenitavad lihased. Koos lihastega areneb liigeste jõud.[2] Lisaks psühhomotoorsete oskuste (nt tasakaalu, nobeduse ja koordinatsiooni) parandamisele aitab kalisteenikaga tegelemine kaasa ka lihasmassi kasvatamisele ja vastupidavuse arendamisele.[1] Selleks kasutatakse liigutusi, mis sisaldavad oma keharaskuse tõmbeid ja surumist ning sellega hüppamist või kiikumist.

Põhilised harjutused kalisteenikas on lõuatõmbed ja nende variatsioonid, kätekõverdused (nii pinnal, kui rööbaspuudel), jala-ja põlvetõsted (rippudes, rööbaspuudel, lamades, seistes), L-hoid, plank, istessetõusud, kükid ja väljaasted. Tuntumad elemendid on kätelseis ja kätekõverdused kätelseisus, taga-ja eesrõhtripe, planche, inimlipp rootsi seinal ja risttoeng.

Võistlusdistsipliinid[muuda | muuda lähteteksti]

Kalisteenikaspordis domineerib kaks distsipliini, nendeks on vabakavad ja jõu vastupidavus.

  • Vabakavad näivad välja akrobaatilised, mis koosnevad dünaamiliste ja staatiliste elementide sümbioosist. Sarnaneb ta vanakooli riistvõimlemisele, kuid sportlasele on antud on vabadus, ehk siis kohustuslikud elemendid puuduvad. Nii dünaamika, kui staatika vajab suurepärast keha tunnetust ja baasjõudu. Dünaamilised elemendid sooritatakse hooglemise või muu inertsi tulemusena ning staatilised elemendid hõlmavad endas mingi kindla sundasendi hoidmist. Ühed raskeimad staatilised elemendid kalisteenikaspordis on staatilised hoidmised nagu rõhtripe (inglise keeles „front lever“), lipu hoidmine varbseinal või postist kinni haarates („human flag“), kätelseis ning samuti ka rõhttoeng (inglise keeles „full planche“). Need nõuavad väga head baasjõudu, koordinatsiooni ja üldist keha kontrolli. Ühtlasi õpetavad nimetatud elemendid paremini enda keha mehaanikat tunnetama. Võistlustel mõõdupuuks lisaks staatikale ja dünaamikale on veel kombinatsioonide kokkupanek, ehk sportlase harjutuste jada, kuidas ja mis järjekorras on kava kokku pandud, millise sujuvusega on sooritus, samuti annab iseloomulikult vürtsi sportlase stiil ning muusikavalik.
  • Jõuvastupidavus Inglise keeles tuntud, kui „Strength Endurance“ kujutab endast ettenähtud baasharjutuste sooritamist aja peale, ehk fikseeritud aega ei anta. Eestis astub lavale harilikult 2 sportlast korraga ning mõlemal sportlasel on kõrval kaks kohtunikku abiks. Euroopa suurimatel võistlustel kohtame võistluseid, kus korraga toimetab 15 sportlast, samal ajal kõigil 2 kohtunikku, mis teeb võistlusareenile kokku 45 inimest. Korralik rahvahulk ning väga palju emotsioone hõlmav atmosfäär nii sportlasele, ning eriti publikule. Mõõdupuuks on siinpuhul aeg. Muidugi lisatud on kvalifikatsioonid, poolfinaalid ja finaalid, et näha kõige-kõige vastupidavamaid sportlasi.

Üldiselt jõutreeningute käigus treenitakse keha kui tervikut. Kalisteenika jõutreeningu kavades on näitena mõned enim levinud harjutusteks rippes kätekõverdused (lihtkeeles lõuatõmbed), kükid, toenglamangus kätekõverdused ja rööbaspuudel kätekõverdused. Harjutusi saab teha erinevates variatsioonides, et suurendada harjutuse raskusastet ja intensiivsust. Kalisteenikasport ei ole mõeldud ainult tipp-sportlastele, vaid pakub väljakutseid kogu elukaarele.

Organiseeritud treening Eesti spordiklubides[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis toimub täna päris mitmeis paigas organiseeritud kalisteenikasporti. Siin on loetelu spordiklubidest, kus toimuvad kalisteenika treeningud:

-Striidikool (Pärnu ja Pärnumaa)

-Üksus (Tallinn)

-Sparta spordiklubi (Tallinn)

-Arigato spordiklubi (Tallinn)

-Reval Sport (Tallinn)

-Spordiklubi Välk (Tallinn)

-Potential trennid (Saku)

Välispordiväljakud Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Jõulinnak Nõos

Eestis on kümneid välispordiväljakuid, mis sobivad kalisteenikaga tegelemiseks. Leida sobiva väljaku saate siit ning siit (pannes otsingusse „välijõusaal“ või „jõulinnak“).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Calisthenics".
  2. 2,0 2,1 "Калистеника до и после. Как накачаться без спортзала".
  3. "Kalisteenika rühmatrenn".

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Kalisteenikateemalised YouTube'i kanalid[muuda | muuda lähteteksti]