Juurdelõikaja-kostüümidekoraator

Allikas: Vikipeedia

Juurdelõikaja-kostüümidekoraator töötab teatris kostüümidega ja kuulub kostüümiosakonna koosseisu. Vastavalt kostüümikunstniku kavanditele valmistab juurdelõikaja-kostüümidekoraator rõivale lisandeid või töötleb tekstiile. Värskeid detaile lisades või omadusi muutes saab uue välimuse anda nii uutele kui vanadele kostüümidele. Seda saab teha näiteks kanga manipuleerimise, vanutamise, värvimise, pleegitamise ja kangale trükkimise abil. Tänu juurdelõikaja-kostüümidekoraatori tööle on tihti võimalik taaskasutada oma mänguperioodi lõpetanud lavastuste kostüüme.

Töövahendid[muuda | muuda lähteteksti]

Juurdelõikaja-kostüümidekoraatori peamised töövahendid on erinevat tüüpi värvid: kangavärvid, akrüülvärvid, sprei-värvid, batikavärvid, toiduvärvid, looduslikud värvid ja kangale kontuuride joonistamiseks mõeldud guttad. Värvide pealekandmiseks ja maalimiseks kasutatakse pintsleid ja aerograafi.

Kanga vanutamisel kasutatakse musta tee tõmmist, kaaliumpermanganaati, valgendit, liivapaberit, kääre, vaibanuga jm.

Rõivaste dekoreerimisel kasutatakse detailide kinnitamiseks niiti ja nõela, õmblusmasinat või erinevaid liime.

Õpe[muuda | muuda lähteteksti]

Juurdelõikaja-kostüümidekoraatori ametis tulevad kasuks käeline osavus, hea värvi-kompositsioonitunnetus, õmblemisoskus, materjali tüüpide tundmine ja oskus töötada erinevate seadmetega.

Juurdelõikaja-kostüümidekoraatori põhilisi töövõtteid õpetatakse Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias dekoraator-butafoori erialal. Kursust viib läbi Ivi Vels[1], kes töötab juurdelõikaja-kostüümidekoraatorina Vanemuise teatris alates 2000. aastast.

Rõivaõmblust ja tekstiilikäsitööd on võimalik õppida Tallinna Tehnikakõrgkoolis, Tallinna Tööstushariduskeskuses, Pärnumaa Kutsehariduskeskuses ja Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuses.

Kasutusalad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Ivi Vels".