Johann Lumme

Allikas: Vikipeedia

Evan Antoni Johann Lumme (23. juuni 1865 Narva1935) oli eesti fotograaf, kes elas ja töötas Austraalias kutselise fotograafina.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Lumme hariduse kohta pole midagi teada. 19-aastane noormees põgenes Eestist Prantsuse laeval Marseille'sse, sealt siirdus viieks aastaks Briti laevastikku madruseks. Seitsme keele oskaja rändas Lumme 1889. aastal Austraaliasse ja abiellus inglise päritolu Alice Rosinaga (neiuna Rose Vaughan) 1890. Neil sündis viis last: kolm tütart, kes said ülikoolihariduse, ja kaks poega, kes olid politseinikud.

Töö ja tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1893–1897 töötas ta Sydneys kommertsfotograafina Liverpooli tänaval Ashfieldis Sydneys, seejärel kolis Orange’isse NSW keskläänes, kus avas oma ettevõtte Orange Art Studios. 1900. aastal asus Lumme elama Lyndhursti, kus tema kui fotograafi töökoormus oli kõige suurem. 1911. aastal kolis perekond Burnt Yardsi, kus peeti väikest farmi ja tegeleti ka pildistamisega.

Lumme pidas kirjavahetust oma õega Eestis ja 1930. aastal muretses Austraaliasse saabuvatele eestlastest põllutöölistele nii maabumislubasid kui ka viisasid. Muu fototegevuse kõrval pildistasid Lummed 20 aasta jooksul ulatusliku etnograafilise projektina New South Walesi lääneosas asuva Mandurama elanikkonda (u 3500 negatiivi).

Lumme suri 12. oktoobril 1935 Burnt Yardis NSW keskläänes.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • Faces of Mandurama (koos Alice R. Lummega). John Robert Thomsoni tekstid, Australian National Library, Sidney 1997.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • J. V., "Kolm huvitavat Eesti pioneeri Austraalias", Meie Kodu (Sydney), 4. juuni 2003