Fatima Whitbread

Allikas: Vikipeedia
Whitbread 2012. aastal

Fatima Whitbread (neiuna Vedad; sündinud 3. märtsil 1961 Stoke Newingtonis Londonis) on Briti odaviskaja. Ta püstitas 1986. aasta kergejõustiku Euroopa meistrivõistluste Stuttgardis kvalifikatsioonis maailmarekordi tulemusega 77.44 m ja temast sai esimene Briti sportlane, kes püstitas heitevõistluse maailmarekordi. Ta on ka 1987. aasta maailmameister.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Fatima Vedad sündis 1961. aastal Küprose türklasest ema ja Küprose kreeklasest isa peres. Ta kasvas üles paljudes lastekodudes, jäeti aeg-ajalt oma vägivaldse bioloogilise ema hoolde. 2003. aasta intervjuus ajalehele The Observer ütles ta: "See oli lapsepõlve õudusunenägu ja ainult sellepärast, et ma armastasin sporti nii väga, sain selle läbi ja kohtusin oma tõelise emaga."

Vedad hakkas oda viskama 11-aastaselt. Tema jutu järgi oli ta hakanud huvi tundma kergejõustikuvõistluste vastu pärast seda, kui ta oli inspireeritud müüdist Atalantast, "kellest ei saanud ükski mees üle sõita peale petmise ja kelle oda tappis kohutava koletise"; ja Mary Peters, kes võitis 1972. aasta suveolümpiamängudel naiste viievõistluse kuldmedali. Vedad kohtus staadionil odaviskaja David Ottleyga ja küsis temalt, kas ta saaks tema oda kasutada. Nad palusid tal oodata, kuni treener saabub. Treeneriks oli kohaliku kooli kehalise kasvatuse õpetaja Margaret Whitbread, kellega Vedad oli varem kohtunud, kui Whitbread oli kohtunikuks võrkpallimängus, kus ta mängis. Pärast avastamist, et Vedad viibis lastekodus, andis Margaret Whitbread võistlustel osalenud tüdrukule edasi mõned jalanõud ja oda. Kolm aastat hiljem adopteeris Whitbreadi pere Vedadi. Ta veetis oma teismelise aastad Essexis Chadwell St Marys, kus ta õppis Torellsi koolis lähedalasuvas Graysis.

Tähtsamad saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Whitbread võitis 1977. aasta Inglismaa koolide kergejõustikumeistrivõistluste vahetiitli ja valiti 1978. aasta Rahvaste Ühenduse mängudele, kus ta saavutas kuuenda koha. Järgmisel aastal võitis ta kulla 1979. aasta Euroopa juunioride kergejõustikumeistrivõistlustel. 1984. aasta suveolümpiamängudel võitis ta pronks- ja 1988. aasta suveolümpiamängudel hõbemedali. Ta valiti 1987. aastal BBC aasta sporditegelaseks.

Meedias on leidnud palju kajastust tema rivaalitsemine Briti odaviskaja Tessa Sandersoniga. Whitbreadi hilisemat karjääri mõjutas pikaajaline õlavigastus, mis tema arvates pärines tema maailmarekordist 1986. aastal. 1990. aasta Ühendkuningriigi kergejõustikumeistrivõistlused olid viimane võistlus, kus ta osales, saades seal täiendava õlavigastuse. 1992. aastal teatas ta ametlikult võistluskarjääri lõpetamisest.

Whitbread on esinenud mitmes telesaates, sealhulgas "I'm a Celebrity...Get Me Out of Here!" aastatel 2011 ja 2023, kus ta saavutas mõlemal korral kolmanda koha. Aastatel 1986 ja 1987 valiti ta spordikirjanike liidu aasta sportlaseks. 1987. aasta sünnipäeva autasustamisel määrati ta Briti impeeriumi ordeni (MBE-Most Excellent Order of the British Empire) liikmeks kergejõustikuteenete eest.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]