Fallout 2

Allikas: Vikipeedia

„Fallout 2“ on 1998. aastal ilmunud mäng, mille looja on Black Isle Studios ja avaldaja Interplay. „Fallout 2“ on postapokalüptiline klassikaline rollimäng, mis leiab aset nüüdseks hävinud Ameerika Ühendriikides[1]. Mängus leidub palju satiiri, peamiselt poliitika kohta, kuid samuti esineb ka palju popkultuuri viiteid. Mängu muudab unikaalseks selle 1950–1960ndatest inspireeritud välimus. Kujutatakse tulevikku, mis on inspireeritud minevikust. See on samuti osa satiirist, kuna külma sõja tuumahirm sobitub „Fallout 2-ga“.

Mänguviis[muuda | muuda lähteteksti]

„Fallout 2“ mänguviis on pöördepõhiline ehk mängijal on näiteks tulevahetuses kindel arv punkte, mida ta saab kasutada oma käigu ajal. Kui mängija kasutab oma punktid ära, on vastaste käik, kuid kui mängija jääb ellu, saab ta oma punktid järgmiseks käiguks tagasi. Mängija liigub külast külasse või linnast linna ja lahendab probleeme, müüb või ostab asju ning mängu jooksul muutub järjest tugevamaks. Suure osa mängust moodustab ka dialoog ning enamus olukordi on võimalik suhtlusega lahendada õigeid valikuid tehes. Olemas on ka atribuudid, mis mõjutavad dialoogi valikuid, näiteks intelligentsus ja karisma. Mängus leitud esemed võivad samuti dialoogi muuta ja anda mängijale alternatiivse viisi probleeme lahendada, kui tal puuduvad vajalikud atribuudid.[2] Kuna tegemist on rollimänguga, on võimalik mängida nii hea kui ka kurja tegelasena, mis muudab ka mängu lõpetamise kas kergemaks või raskemaks. Näiteks hea tegelasena mängides saab poodides paremaid hindasid, kuid kurja tegelasega tihtipeale ei ole võimalik isegi linnadesse siseneda. Selline olukord leiab aset peamiselt siis, kui mängija on otsustanud olla orjapidaja või -müüja või lapsetapja. Mängus tehtud valikud mõjutavad lõpuslaide, mis annavad mängijale teada kindlate inimeste ja külade saatusest. Need slaidid küll mängusisest maailma ei mõjuta, kuid annavad tagasisidet mängija tegude kohta[3]. Rollimänguna annab see mängijale võimaluse tegelasi luua, eri atribuutide ja oskustega, tänu millele on põhjust uuesti mängu mängida, kuna on ka atribuute, mis muudavad mängu hoopis teistsuguseks. Väheintelligentne tegelane ei oska suhelda ja enamus mängusiseseid inimesi ei suhtu mängijasse hästi.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

„Fallout 2“ leiab aset aastal 2242, kus peategelase küla Arroyo on hävingu äärel, ning selle päästmiseks on vaja sõjaeelset tehnoloogiat, milleks on G.E.C.K. G.E.C.K on ese, mida on võimalik kasutada paradiisi loomiseks, kuid seetõttu see on üpriski haruldane. Peategelane peab läbima mitu katset, et omandada oma esivanema riided, kes umbes sajand tagasi peatas muteerunud olendite liidri/looja. Oma rännakutel leiab ta oma esivanema kodupaiga, kus asub ka G.E.C.K. Kuid selle omandamiseks, peab ta sealseid uusi elanikke aitama, et omandada ese, mida ta on kogu oma retke otsinud. G.E.C.K.-i otsingul kohtab peategelane organisatsiooni Enclave, mis on Ameerika Ühendriikidest järele jäänud endine valitsus, mis soovib Ameerika Ühendriike genotsiidiga taastada. Organisatsiooni plaan on kasutada inimeste loodud sõjaeelset viirust, mille koostist organisatsioon muutis, et see hävitaks kõik radioaktiivsed ning muteerunud elusolendid.[4] Peategelane päästab oma küla elanikud ning hävitab Enclave’i baasi, mille tulemusena tema küla ning ka ülejäänud inimesed Ameerika aladel saavad enamasti rahus elada.

Maailm[muuda | muuda lähteteksti]

Mängu maailm leiab aset alternatiivajaloos, mis lahkneb teise maailmasõja järgsest ajaloost[1]. Suurimad rivaalid on ameeriklased ja hiinlased, kes pidevalt üritavad tehnoloogiat arendada, et saavutada omavahelises sõjas võit, kuid lõpuks hävib kõik tuumasõja tõttu 2077. aastal. Vaadates seda konflikti, on kerge märgata et see on inspiratsiooni saanud Ameerika ja Nõukogude Liidu võidurelvastumisest, kuid sellel on mängus katastroofiline lõpp. Mängus on tuumasõjast juba möödunud peaaegu kaks sajandit, ning inimesed on suutnud alustada uuelt lehelt[3].

Konflikt ja võimuvõitlus[muuda | muuda lähteteksti]

Mängus on igal pool on võimalik leida mingi konflikt, olgu see suur või väike. Need konfliktid tekivad, kuna inimesed mõtlevad erinevalt. Mängus on inimesi kes soovivad rahu ja korda, kuid on ka neid, kes kasutavad reeglite puudust ära, et oma ihade järgi elada. Leidub neid, kes soovivad vanu reegleid või maailma tagasi tuua, nagu näiteks NCR (New California Republic), mis soovib demokraatiat levitada uues maailmas, kuid seda hakkab tulevikus seest sööma korruptsioon. Reegliteta New Renos toimub pidev võimuvõitlus nelja maffiapere vahel, kes müüvad narkootikume, et teisi külasid enda mõju alla saada. Enclave on fašistlik organisatsioon, mis on Ameerika Ühendriikide valitsuse jäänused, kes kasutavad demokraatiat fassaadina. Enclave on saladuslik organisatsioon, mis üritab uut lehte pöörata, et Ameerika oma vaadete järgi taastada.

Loomine[muuda | muuda lähteteksti]

Peale „Fallouti“ ilmumist 1997. aastal ning selle edukust nähes, hakkas Black Isle Studios kohe järgneva mänguga tegelema, milleks oli „Fallout 2“, mis oli ka otsene järg esimesele mängule, kus tegevus toimub 80 aastat peale esimese mängu sündmusi[3]. „Fallout 2“ loodi lühikese aja, umbes 9 kuu jooksul, ning mäng avaldati 1998. aastal. Interplay kannatas tol ajal rahaliste probleemide käes ning mängu loomiseks anti vähe aega, kuid firmat tabas pankrot, kui hakati tegelema kolmanda mängu loomisega[1]. Sellest olenemata oli „Fallout 2“ esimesest mängust igas aspektis parem kriitikute ning mängijate arvamuse järgi, kuigi graafilisi muutusi ei toimunud.

Sõnum[muuda | muuda lähteteksti]

Mängu peamine sõnum ei ole üldsegi peidetud, ning ilmub mängu algul. Mängu slaidide jutustaja, kellele annab hääle Ron Perlman alustab lausega: „Sõda, sõda ei muutu kunagi.“ Neid sõnu kuuldes, ning mängumaailma avastades on võimalik mängijal oma järeldusteni jõuda. Mängija peab tegema moraalseid otsuseid, mis võivad olla küll südamest head, kuid katastroofiliste tagajärgedega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Tamula, Taavi. 2017. Videomängu žanri ja maailma analüüs Fallout seeria näitel. Tartu Ülikool. (https://dspace.ut.ee/bitstream/handle/10062/58438/taavi_tamula_ma.pdf?sequence=1&isAllowed=y) Vaadatud 11.04.2023
  2. Interplay. 1998. The Fallout 2 manual (http://cdn.akamai.steamstatic.com/steam/apps/38410/manuals/Fallout2_manual_EN.pdf) Vaadatud 09.04.2023
  3. 3,0 3,1 3,2 Howard T, Kenton. Nonlinear narrative in Fallout 2. University of Central Florida. (https://web.archive.org/web/20230510204804/https://oneshotjournal.com/wp-content/uploads/2019/03/20190312_Howard_PROOF.pdf) Vaadatud 10.04.2023
  4. Imdb (https://www.imdb.com/title/tt0183066/) Vaadatud 24.04.2023