Esmatasandi tervisekeskus

Allikas: Vikipeedia

Esmatasandi tervisekeskus (ETTK) on ühtses juriidilises isikus töötav perearstide meeskond, mis koondab vähemalt kolm nimistut.

Kolme perearsti meeskonnas on lisaks pereõdedele ämmaemand, füsioterapeut ja koduõde. ETTK teeninduspiirkond on Terviseameti määratud kindel geograafiline ala (nt omavalitsusüksus, maakond).

ETTK asukohad, filiaalid ja teenuspiirkonnad

Tegemist on esmatasandi tervishoiuteenuste paketiga, mis tagab abi ja lahenduse perearsti meeskonna poolt enamiku terviseprobleemide korral. Perearstide roll ETTK-s on lisaks üldarstiabi osutamisele ka oma nimistu patsientidele ämmaemanduse, füsioteraapia ja koduõenduse osutamise korraldamine. Üks oluline põhimõte ongi ETTK patsientidele tervisest lähtuvate vajaduspõhiste integreeritud terviseteenuste korraldamine. Mitme spetsialisti koostöös leitakse parim lahendus terviseprobleemidele juhtumipõhiselt. Haiguste või krooniliste haiguste tüsistuste ennetamiseks koostatakse ETTK patsientide andmete analüüsi alusel vastavad sihtrühmad, keda jälgitakse ning kutsutakse vajadusel tervisekontrolli proaktiivselt. Proaktiivse tervisekontrolli sagedus oleneb east (nt. 0-18-aastaste jälgimise juhend), haiguse ravijuhendist või muudest riskiteguritest. Terviseseisundi hindamiseks ja haiguste esmaseks diagnoosimiseks on ETTK vastava oskustega spetsialistid, patsientide vastuvõtuks/kaugtööks ruumid ja meditsiiniseadmed. ETTK teenused tagab Eesti Haigekassa (EHK) kombineeritud rahastusmudeli abil - pearaha, baasraha ja teenustepõhisest tasustamisest. ETTK kulumudelis on tagatud esmatasandi tervishoiuteenustele lisaks ka tugiteenused - juhtimine ja spetsialistide assisteerimine. EHK tagab ravikindlustatud isikutele ETTK teenused tulenevalt tervishoiuteenuste korraldamise seadusest tulenevatest sätetest lepingutega. ETTK teenuste osutamise lepingupartneriteks saavad olla Terviseametist tegevusloa taotlenud üldasrtiabi osutavad äriühingud, mille omanikud on kas perearstid või kohalikud omavalitsused. ETTK meeskonnal on vastutus tagada esmane kontakt tervise küsimustes tööpäeva jooksul kella 8-st kuni 18-ni. Esmasel kontaktil (vastuvõtul, telefonitsi, meilitsi, e-perearstikeskuse või Skype'i kaudu) kaardistatakse tervisevajadused, nõustatakse, vajadusel korraldatakse vastuvõtt/järgmine kontakt või antakse juhised probleemi lahendamiseks.

Lisaks patsientide tervisevajadustele hinnatakse ka sotsiaalseid vajadusi, lähtuvalt vajadustest nõustab ETTK meeskond patsienti või suunab eriarstiabi või sotsiaalhoolekande teenuste pakkuja poole. Eriarstiabi kaasamine toimub e-konsultatsiooni abil, mis annab perearstile võimaluse saada edasised juhised patsiendi käsitlemisel või kutsub eriarst patsiendi enda vastuvõtule üle, luues ise kontakti otse patsiendiga.