EXO

Allikas: Vikipeedia
EXO
EXO esinemas 2012. aastal Singapuris
EXO esinemas 2012. aastal Singapuris
Päritolu Seoul, Lõuna-Korea
Stiilid popuusika, R&B, tantsumuusika, elektrooniline muusika
Tegev 2011–...
Plaadifirma S.M. Entertainment
KT Music (Lõuna-Korea)
Avex Taiwan (Taiwan)
Seotud esitajad Exo-K, Exo-M, SM Town
Veebileht http://exo.smtown.com/Intro
Koosseis
Suho
Xiumin
Lay
Baekhyun
Chen
Chanyeol
D.O
Kai
Sehun
Endised liikmed
Tao
Lu Han
Kris

EXO on Lõuna-Korea ja Hiina poistebänd, mis loodi 2011. aastal Seoulis S.M. Entertainmenti poolt. Exo koosneb üheksast liikmest, kes on jaotatud kahte alagruppi, Exo-K ja Exo-M. Mõlemas grupis oli algselt kuus liiget. Nad esitavad muusikat korea ja mandariini keeles. Nende nimi pärineb terminist eksoplaneet, mis viitab planeedile väljaspool Päikesesüsteemi. Exo-K liikmed on Suho, Baekhyun, Chanyeol, D.O, Kai ja Sehun – kõik on lõunakorealased. Exo-M-i liikmed on hiinlane Lay ning kaks lõunakorealast Xiumin ja Chen. Grupp tegi debüüdi 8. aprillil 2012 singliga "Mama". Grupi kaks albumit, 2012. aasta debüüt-EP "Mama" ja 2013. aasta stuudioalbum "XOXO" olid väga edukad, neid müüdi maailmas üle 1,5 miljoni eksemplari.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2011 – moodustamine[muuda | muuda lähteteksti]

2011. aasta jaanuaris andis S.M. Entertainmenti omanik Lee Soo-man teada oma plaanist debüteerida uus poistebänd. Ajutiselt oli grupi nimeks M1. Sama aasta mais rääkis Lee oma grupist Hallyu äriseminaril, mida peeti Stanfordi Ülikoolis. Oma esitluses rääkis ta strateegiast, mille eesmärgiks oli jaotada grupp kahte alagruppi, edendades neid samaaegselt nii Lõuna-Koreas kui ka Hiinas. Lee kavatses debüteerida grupi mais, aga debüüt lükkus edasi seoses liikmete vahetusega. 2011. aasta detsembris sai grupi nimeks ametlikult Exo, Exo-K Lõuna-Korea alagrupi ja Exo-M Hiina alagrupi jaoks. Kahtteist liiget tutvustati 23 treileri kaudu, mis avaldati YouTube'is. Kai, Lu Han, Tao ja Chen olid esimesed neli liiget, keda tutvustati laiemale avalikkusele. Nad tegid oma teledebüüdi SBS-i iga-aastasel Gayo Daejuni üritusel 29. detsembril 2011.

2012 – debüüt ja "Mama"[muuda | muuda lähteteksti]

Exo-K ja Exo-M-i sissejuhatav singel "What Is Love" ilmus 30. jaanuaril iTunesi ja paljude teiste erinevate jaemüüjate kaudu nii Mandri-Hiinas kui ka Lõuna-Koreas. 9. märtsil ilmus bändil teine sissejuhatav singel "History", mille kirjutasid ja produtseerisid Thomas Troelsen ja Remee.

Exo-M 2012. aasta KCON-il Irvine'is Californias

Exo-K ja Exo-M-i debüütsingel "Mama" tuli välja 8. aprillil, millele järgnes "Mama" EP 9. aprillil. 8. aprillil tegi Exo-K oma debüütesinemise Lõuna-Korea muusikasaates "The Music Trend", samal ajal tegi Exo-M oma debüüdi Hiinas Top Chinese Music Awards'il. Juba järgmisel päeval pärast singli ilmumist oli see mitmes Hiina muusikaedetabelis tõusnud esikohale. Album "Exo-M" tõusis teisele kohale Hiina Sina albumite edetabelis, viiendale kohale Lõuna-Korea Gaoni albumite edetabelis ja kaheteistkümnendale kohale Billboardi ülemaailmses albumite edetabelis. Exo K album saavutas esikoha Gaoni albumite edetabelis ja kaheksanda koha Billboardi albumite edetabelis. 2012. aasta aprilli lõpul oli Exo-M Super Juniori tuuri Super Show 4 üks külalisesinejaid. 2012. aasta novembris võitis Exo Parima Uue Aasia Grupi autasu 2012 MNET-i Asian Music Awardsil. Exo-K sai kolm nominatsiooni 27. kuldplaatide jagamise tseremoonial ja võitis parima uustulnuka auhinna. Exo-M sai kõige populaarsema grupi auhinna 2013. aasta Top Chinese Music Awardsil.

2013 – XOXO ja kaubanduslik edu[muuda | muuda lähteteksti]

2013. aasta mais avaldas S.M. Entertainment pildid Exo tagasituleku albumi XOXO jaoks, mis oli ühtlasi ka nende esimene stuudioalbum. Erinevalt Mama ajastust, kus Exo-K-l ja Exo-M-l olid erinevad kampaaniad, edendati XOXO-t kui üht gruppi. Alagrupid tegid koostööd omavahel albumi põhisingli "Wolf" jaoks, kuid ülejäänud laulud albumil salvestati eraldi. XOXO tuli välja juunikuus kahes versioonis, koreakeelne "Kiss" ja mandariinikeelne "Hug". Kuigi "Wolf" võitis karika MBC Music Show Championis, ei saatnud laulu nii suur edu muusikaedetabelites, jäädes vaevu 30 parima hulka.

Exo koos Lõuna-Korea presidendi Park Geun-hye'ga 28- juunil 2013 Hiinas

Ümberpakendatud versioon XOXO-st koos kolme lisalauluga ilmus 5. augustil 2013. Albumi põhisingli "Growl" muusikavideo avaldati YouTube'i kaudu 1. augustil. "Growl" sai esikoha kõikides peamistes Korea muusikasaadetes, võites kolme nädala jooksul kümme karikat. Singel saavutas Billboardi Korea K-popi Hot 100-s kolmanda koha ja teise koha Gaoni singlite edetabelis. 2013. aasta oktoobriks olid kõik XOXO versioonid müünud üle 910 000 eksemplari, purustades seega kõige kiiremini müüva K-popi albumi rekordi, eelmine rekord pärines aastast 2001. XOXO nimetati 2013 MNET-i Asian Music Awardsil aasta albumiks, misjärel Exost sai kõige noorem poistebänd, kes on selle autasu võitnud. Albumi singel "Growl" sai 2013 MelOn Music Awardsil aasta laulu autasu.

Oktoobris kinnitas Exo-M intervjuus IQIY-ga, et nad töötavad uue materjali kallal ja, et fännid ei peaks uskuma kuulujutte seoses nende tagasitulekuga. EP-l, mis koosneb kuues laulust, oli eelmüügi tellimusi üle 400 000. 28. novembril esilinastus nende tõsielusari "EXO Showtime". "Miracles In December" avaldati ametlikult 9. detsembril 2013. Baekhyun, Chen ja D.O esitasid EP põhisinglit "Miracles in December" M! Countdownis 5. detsembril.

2014[muuda | muuda lähteteksti]

Aprilli alguses andis S.M. Entertainment teada, et EXO teeb tagasituleku 15. aprillil. Kuid kahjuks lükkus tagasitulek edasi Lõuna-Koreas toimunud parvlaevaõnnetuse tõttu. Tagasitulek toimus 7. mail, kus tuli välja nii miniplaat "Overdose", kui ka muusikavideo laulule "Overdose". Plaadil on 5 laulu.

15. mail kinnitas S.M. Entertainment, et EXO-M-i liider Kris on esitanud hagi lepingu lõpetamiseks. Põhjuseks olid halb kohtlemine ja põhiliste inimõiguste rikkumine.[1] 10.oktoobril esitas EXO-M-i Luhan hagi oma lepingu lõpetamiseks. Põhjusteks toodi välja terviseprobleemid ja EXO-K liikmete eelistamine.[2] EXO jätkas edaspidi kümne liikmega.

EXO esimene soolokontsert EXO From. EXOPLANET #1 – THE LOST PLANET toimus 24. mail Seouli olümpiastaadionil. Piletid müüdi välja kiirusega pilet 1,47 sekundi jooksul.

2015[muuda | muuda lähteteksti]

EXO teine solokontsert EXO From. EXOPLANET #2 – The EXO'luXion kuulutati välja jaanuarikuus. Viis kontserti peeti taas Seouli olümpiastaadionil. Rohkem kui 1,2 miljonit fänni olid üritanud osta piletit. 4. veebruaril kaebas S.M. Entertainment omakorda Krisi ja Luhani kohtusse seetõttu, et nad olid jätkanud Hiinas illegaalset promomist. Hagi eesmärgiks oli lõpetada näitlemine ja reklaamimine S.M Trademark nime all.

Teine stuudioalbum, "Exodus", tuli välja 30. märtsil. 24 tunni jooksul müüdi Koreas üksi rohkem kui 500 000 albumit. Albumi esiksingliks on "Call Me Baby". Laul oli väga edukas muusikasõudes, võites kaheksateist auhinda.

22.aprillil postitas EXO-M-i liikme Tao isa Hiina suhtlusportaali Weibo kaudu kirja, kus ta avaldas soovi, et poeg lahkuks grupist ja naaseks Hiinasse. Põhjuseks tõi ta välja vähese toetuse seoses soolokarjääriga ja terviseprobleemid. Varem oli Tao olnud kimpus mitmete vigastustega, mida ei oldud korralikult ravitud, ja mis omakorda takistasid esinemist.[3] 23. aprillil tuli S.M. Entertainment välja ametliku teadeandega, milles soovis pidada läbirääkimisi Tao ja tema isaga ning leida ühise lahenduse. 10. augustil Tao teatas, et on jäädavalt lahkunud S.M. Entertainmentist.

Exo-K[muuda | muuda lähteteksti]

Lavanimi Sünninimi Sünnipäev Roll Päritolu
Suho 수호 Kim Joon Myun 22.05.1991 juht, laulja  Lõuna-Korea
Baekhyun 백현 Byun Baek Hyun 6.05.1992 solist  Lõuna-Korea
Chanyeol 찬열 Park Chan Yeol 27.11.1992 põhiräppar  Lõuna-Korea
D.O 디오 Do Kyung Soo 12.01.1993 põhilaulja  Lõuna-Korea
Kai 카이 Kim Jong In 14.01.1994 esiräppar, põhitantsija  Lõuna-Korea
Sehun 세훈 Oh Se Hun 12.04.1994 räppar, Maknae  Lõuna-Korea

Exo-M[muuda | muuda lähteteksti]

Lavanimi Sünninimi Sünnipäev Roll Päritolu
Xiumin 시우민 Kim Min Seok 26.03.1990 laulja  Lõuna-Korea
Lay 레이 Zhang Yixing 7.10.1991 põhitantsija, laulja  Hiina
Chen 첸 Kim Jong Dae 21.09.1992 põhilaulja  Lõuna-Korea

Endised liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Lavanimi Sünninimi Sünnipäev Roll Päritolu
Tao 타오 Huang Zitao 2.05.1993 põhiräppar  Hiina
Luhan 루한 Lu Han 20.04.1990 esilaulja, esitantsija  Hiina
Kris 크리스 Wu Yifan 6.11.1990 põhiräppar, laulja  Hiina

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

  • XOXO (2013)
  • Call Me Baby (2015)

Minialbumid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Mama (2012)
  • Miracles in December (2013)
  • Overdose (2014)
  • Love Me Right (2015)

Turneed[muuda | muuda lähteteksti]

  • The Lost Planet (2014)
  • SM Town Live World Tour III (2012–13)
  • SM Town Week: Christmas Wonderland (2013)
  • Super Show 4 (2012) – Exo-M
  • EXO From. EXOPLANET #1 – The Lost Planet (2014)
  • EXO From. EXOPLANET #2 – The EXO'luXion (2015)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "EXO's Kris seeking to nullify contract with SM Entertainment". www.allkpop.com. 14.05.2014.
  2. "EXO's Luhan reported to have filed to nullify his contract with SM Entertainment + Stock prices start falling". www.allkpop.com. 9.10.2014.
  3. "Tao's father shares emotional letter revealing he is bringing Tao "back home"". www.koreaboo.com. 22.04.2015.