ESIM

Allikas: Vikipeedia

eSIM, ka eUICC (inglise embedded universal integrated circuit card) on SIM-kaardile rakendatud tarkvaraprofiil. eUICC on puhtalt tarkvara ja viitab ainult SIM-kaardi operatsioonisüsteemile. Seda saab kasutada nii sisseehitatud SIM-kaartidel kui ka tavalistel eemaldatavatel SIM-kaartidel. Manustatud SIM-kaardi kasutamine ei taga veel eUICC olemasolu ja vastupidi. eUICC suudab luua ühenduse GSM / 2G, 3G, 4G ja 5G-ga ning selle peamine eelis on sellele saab paigaldada erinevaid operaatoriprofiile. ESIM-i juhtimisplatvormi kasutatakse seadmete kandeprofiilide haldamiseks üle õhu (OTA[1]), ilma et seadme SIM-riistvara füüsiliselt muutuks.[2][3] === ESIM võib olla kõigis tänapäevastes vormitegurites, nagu 2FF, 3FF, 4FF ja ka MFF2. eSIM-i peetakse SIM-tehnoloogia tulevikuks ja see on juba kasutusel uuemates tarbijate nutiseadmetes ning koos eSIM lahendusega ka nutistu (IoT) ja masinate vahelises suthlemisseadmetes (M2M). Säilitades samad vormitegurid, järgib eSIM-lahendus uut standardit, mis muudab mobiilsideoperaatorite vahel vahetamise tänu Over The Airi (OTA) pakkumisele palju lihtsamaks.[4]

Manus SIM (MFF2) on sageli ühendanud eUICC tarkvaraga. Kuid praeguse UICC[5] standardi raames on võimalus seadmete OTA-d uuendada. eUICC on olnud kasutuses juba paar aastat, ehkki seda on tegelikult kasutatud ainult seadmetes, kus operaator pole kasutaja jaoks asjakohane - nagu ühendatud autod, nutikodu seadmed jne. Seetõttu on eUICC standardid kirjutatud viis, mis loob eSIM-i juhtimisplatvormi lukustuse, piirates teie seadme paindlikkust tulevikus. Õnneks võivad sisseehitatud SIM-kaartidel olla nii eUICC tarkvara kui ka paindlikum UICC tarkvara[2].

eSIM kaardil ei ole algselt operaatori profiili ja sellega ei ole võimalik ühenduse loomine. Operaatori profiil tuleb kaardile laadida ja aktiveerida, mille järel on võimalik sarnaselt SIM-kaardile operaatoril tuvastada abonenti ja selle kaudu osutada teenuseid.

Operaatori profiili laadimine toimub kaughalduse teel. eSIM kaardile võib mahtuda mitu erineva operaatori SIM-profiili - iga profiil sisaldab operaatori ja abonendi andmeid, mis muidu oleks salvestatud traditsioonilisele SIM-kaardile.

Operaatori profiil sisaldab tellimusega seotud operaatori andmeid, sealhulgas operaatori mandaate ja potentsiaalselt operaatori või kolmanda osapoole SIM põhiseid rakendusi. eSIM lahenduse turvalist elementi nimetatakse eUICC. Ehkki eUICC on seadme lahutamatu osa, jääb profiil operaatori omandiks, kuna see sisaldab operaatori omandis olevaid üksusi (IMSI, ICCID, turvaalgoritmid jne) ja seda tarnitakse litsentsi alusel.[6]

SIM-kaardi kaughaldustoiming - operaatori profiili paigaldamine[muuda | muuda lähteteksti]

Lõppkasutaja sõlmib lepingu oma valitud mobiilsidevõrgu operaatoriga ja saab SIM-kaardi juhised selle kohta, kuidas ühendada oma seade operaatori SIM-kaardi kaughaldussüsteemiga. Levinud lahendusena kasutatakse QR-koodi (Quick Response) skaneerimist. QR-kood sisaldab SIM-i kaughaldussüsteemi aadressi (SM-DP + server GSMA spetsifikatsioonide piires), mis võimaldab seadmel selle süsteemiga ühenduse luua ja turvaliselt SIM-profiili alla laadida. Kui profiil on paigaldatud ja aktiveeritud, saab seade ühenduse luua operaatori võrguga. QR-koodide kasutamine on üks viis, kuidas eSIM-lahendust saab seadmes konfigureerida, alternatiivide hulka kuuluvad veel eelkonfigureeritud seadmed, Subscription Manager - Discovery Serveri kasutamine ja kaasnevad seadmed[6].

SIM-kaardi kaughaldustoiming - operaatori profiili valik[muuda | muuda lähteteksti]

Kui lõppkasutaja soovib operaatorit vahetada, võib ta sõlmida uue operaatoriga lepingu ja saada omakorda selle operaatori käest QR-koodi või muu juhised profiili laadimiseks ja seadistamiseks.

Uue profiili allalaadimiseks saab seade QR-koodi skannerida. Nüüd on võimalik  lõppkasutaja kahe profiili vahel vahetada, et ühendada oma seade selle operaatori võrguga, milles lõppkasutaja soovib oma seadet kasutada[6].

Manus SIM kaart - M2M-i tarnija Eseye sisseehitatud SIM-kaart koos adapteriplaadiga hindamiseks Mini-SIM-pistikupessa.jpg

Manus SIM[muuda | muuda lähteteksti]

Manus SIM (inglise embedded SIM ) on SIM-kaart, mis on joodetud seadme tootmisprotsessis otse trükkplaadile. Manustatud SIM kaardil on samasugune elektriline ühendus kui eemaldatavatel SIM-kaartidel: mini-SIM(2FF), micro-SIM(3FF) ja nano-SIM(4FF). Manus SIM-kaardi kujutegurid on: MFF1, MFF2,MFF3,MFF4. Tavaliselt manus SIM-kaardi kujutegur on määratud kujuteguriga MFF2[7] , mille mõõdud on 6mm x 5mm x 0,9mm[8], võrdluseks väikseima eemaldatava nano-SIM-i mõõdud on 12,3mm x 8,8mm x 0,67mm. Manus SIM-il võib olla kas UICC või eUICC tarkvaraprofiil.

Manus SIM-vormingu ja eSIM-i kasutamise eelised MFF2 kasutamisel tavapäraste SIM-i kujutegurite (2FF, 3FF, 4FF) asemel on mitu peamist eelist. Lisaks esteetikale ja seadme lisaruumi vabastamisele on pikema kestvusega funktsionaalsus.

Lisaks sellele, et manustatud SIM-kaardid on paremini kaitstud (kuna see on seadmega joodetud, nii et ühenduse viigud jäävad paremini oma kohale), on nende eluiga pikem kui traditsiooniliste SIM-ide puhul. MFF2 eSIM võib kesta kuni 17 aastat, samas kui traditsiooniline SIM-kaart võib vastu pidada rohkem kui 10 aastat. Enamiku IoT-rakenduste jaoks tähendab see, et SIM-kaart kestab tõenäoliselt kauem kui teie seade.

SIM-logistika lihtsustamine EUICC / eSIMi idee on lahendada mõned suuremad logistilised takistused, mida tootjad ja lõppkasutajad peavad tavapärase SIM-kaardiga tegema et asendada SIM kaarti ja vahetada operaatorit, eriti kui kombineerida MFF2 eUICC-ga. Operaatorite vahel vahetamine ilma SIM-kaarte vahetamata traditsiooniliste UICC-de korral sobib teie SIM-kaart ainult konkreetse mobiilsideoperaatori ja nende partnervõrkudega. Kui soovite operaatorit vahetada, peate vahetama SIM-kaarti. EUICC üks suurimaid eeliseid on võimalus pakkuda uut MNO-profiili üle õhu (OTA), mis võimaldab luua ühenduse uute mobiilsidevõrkudega[9].

eSIM tavatarbijale[muuda | muuda lähteteksti]

eSIM on GSMA poolt välja töötatud globaalne spetsifikatsioon, mis võimaldab mobiilseadme SIM-kaardi kaughaldust. eSIM võimaldab ühte seadmesse korraga salvestada mitu operaatoriprofiili ja vahetada nende vahel kaugühenduse kaudu. Korraga on võimalik ühes seadmes kasutada ainult ühte profiili. Võimalik on enda valitud operaatori SIM-rakendus alla laadida oma seadmetesse kaughalduse teel. eSIM-i valmidusega seadmeid nagu tahvelarvutid, nutikellad, spordirihmad, kaasaskantavad tervisesüsteemid ja mitmed muud seadmed on võimalik ühendada mobiilsidevõrku.  eSIM-i kasvatab asjade internetti, võimaldades tootjatel ehitada selle üldise sisseehitatud SIM-arhitektuuri põhjal uue tootevaliku ülemaailmseks kasutamiseks. Tarbijahüved hõlmavad lihtsamat seadme seadistamist ilma SIM-kaardi sisestamise või asendamiseta, seadmed mis saavad töötada nutitelefonist sõltumatult. mobiilseadmetega ühendatud seadmeid[10].

Tarbijale suunatud lähenemine põhineb uute profiilide „tõmbamisel“ (st käsitsi allalaadimisel, kui kasutaja seda vajab), võrreldes „tõukamisega“ (st laadimisega) eemalt sunnitud toiminguna, kui operaator seda vajab). See arhitektuur on mõistlik selliste seadmete jaoks nagu nutitelefonid või tahvelarvutid, aga ka kantavatele seadmetele nagu kellad või väikestele kinnitatud seadmetele, näiteks lemmikloomade jälgijatele. Arhitektuur on aga tegelikult piisavalt võimas, et toetada mis tahes IoT juurutamist, olenemata sellest, kas kasutusjuht on suunatud tarbijaseadmetele või mitte. On olemas tarkvara, mida nimetatakse LPA (Local Profiles Assistant), mis teeb tõmbamise. Iga rakendus saab sellega hõlpsasti suhelda, et käivitada tõmme - seega pole tarbijal enam vaja tegutseda.[11]

eSIM nutistule[muuda | muuda lähteteksti]

eSIM lahendus nutistule (inglise lühend IoT) ja masinatele (inglise lühend M2M) - see on mõeldud asjade interneti seadmetele ja seamete omavaheliste seadmete suhltemiseks kanalite jaoks „äri-ettevõtjalt tarbijale”. See lahendus teenib äriklientidele ärivajadusi, eriti asjade Interneti (IoT) turul[10].

Masinalt-Masinale - (inglise ehk Machine-to-Machine, lühend M2M) rakendustes ja asjade Internetis, st ühendatud seadmeteks, mis võimaldavad kaugjuhtimist või jälgimist. ESIM-i M2M-profiilide arhitektuuri puhul on peamine erinevus tarbijaprofiilide ees see, et uue SIM-profiili laadimine on kujunduslik tõukefunktsioon, mitte tõmme. Selles mudelis kontrollitakse kogu profiilihaldust eemalt, eUICC-sse “lükatud” profiilide lisamise, eemaldamise või muutmise korraldustega. Vaatamata nimedele saab IoT-rakenduste jaoks kasutada mõlemat tüüpi eSIM-e.[11]

  1. Erica Mixon,Colin Steele. "OTA update (over-the-air update)". Vaadatud 5. mail 2021.
  2. 2,0 2,1 "Understand eSIM and broaden your IoT connectivity options". 13. mai 2020. Originaali arhiivikoopia seisuga 9. mai 2021. Vaadatud 5. mail 2021.
  3. "eSIM: How Much Should Operators Worry?". November.2016. Vaadatud 29. aprillil 2021. {{netiviide}}: kontrolli kuupäeva väärtust: |aeg= (juhend)
  4. Märt Kroodo (5. detsember 2019). "Differences between SIM types - which SIM to choose?". Vaadatud 5. mail 2021.
  5. "Universal integrated circuit card".
  6. 6,0 6,1 6,2 "eSIM Whitepaper". Märts 2018. Vaadatud 29. aprillil 2021.
  7. Hologram Team (6. märts 2018). "Clearing up the term "eSIM"". Vaadatud 5. mail 2021.
  8. "Thales IoT Developer Community MFF2 SIM Cards Specs. MIM QUAD". 5. märts 2014. Vaadatud 29. aprillil 2021.
  9. "What is an eSIM?". 10. detsember 2020. Vaadatud 5. mail 2021.
  10. 10,0 10,1 "What is eSIM for Consumer?". Vaadatud 29. aprillil 2021.
  11. 11,0 11,1 Tobias Goebel (10. märts 2021). "What is the Difference between eSIM and Embedded SIM in IoT?". Vaadatud 5. mail 2021.