Dripping

Allikas: Vikipeedia
Jackson Pollocki ateljee põrand, mis oli tema maalimisaluseks 1946. aastast kuni kunstniku surmani 1956. aastal

Dripping ('tilgutamine'; ka drip painting) on tehnika, mida hakkas esimesena kasutama Ukraina päritolu Ameerika Ühendriikide kunstnik Janet Sobel.[1][2][3][4][5] Sobelilt sai mõjutusi ja tegi laiemalt tuntuks Jackson Pollock aastatel 19461947. Seda tehnikat kasutades sai ta põhjendada oma teoste suuri mõõtmeid ja seda, et see mis lõuendile jõuab, ei ole pilt, vaid tegevus.

Tehnika seisneb selles, et värv jõuab lõuendile auklikust kastist välja voolates. Värvi lõuendile kandmiseks kasutatakse tihti ka keppe, nugasid, kellusid või muid esemeid, millega on võimalik värviniresid lõuendile kanda.

Pollock kirjeldas tehnikat 1947. aastal nõnda: "Minu maal ei tule molbertilt. Ma pingutan oma lõuendi enne alustamist harva raamile. Eelistan seda asetada otse seinale või maha. Vajan kõva pinna vastupanu. Maapinnal tunnen end vabamalt, maalile lähemal, tunnen, et osalen selles suuremal määral, sedamööda, kuidas võin kõndida ümber terve maali, töötada selle kallal kõigist neljast küljest ning olla otseses mõttes maali sees. See sarnaneb Lääne indiaanlaste liivamaalingumeetodiga. Hoidun endiselt traditsiooniliste töövahendite – molberti, paleti, pintslite – eest. Ma eelistan keppe, kellusid, nuge ning vedelat värvi, mis tilgub, või siis pakse liivast, klaasikildudest või muudest segatud materjalidest värvikihte."

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Grovier, Kelly (7. märts 2022). "Janet Sobel: The woman written out of history". BBC Culture. Vaadatud 22. märtsil 2022.
  2. Hill, Isabella (27. aprill 2021). "Janet Sobel: the Forgotten Female Artist Who Influenced Jackson Pollock". DailyArt Magazine. Vaadatud 22. märtsil 2022.
  3. "Overlooked No More: Janet Sobel, Whose Art Influenced Jackson Pollock". The New York Times. 30. juuli 2021. Vaadatud 22. märtsil 2022.
  4. Sandra Zalman (2015). "Janet Sobel: Primitive Modern and the Origins of Abstract Expressionism". Woman's Art Journal. Vaadatud 22.3.2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]