Diskreetne jaotus

Allikas: Vikipeedia
Diskreetsed jaotused sõltuvad sageli ühest või mitmest jaotuse-omasest parameetrist. Sama tüüpi jaotused näevad erinevate parameetrite väärtuste juures erinevat moodi välja. Graafikul on mitu Poissoni jaotust, mis võtavad λ-parameetri erinevate väärtuste korral erineva kuju. x-teljel on diskreetse juhusliku suuruse X võimalikud väärtused ning y-teljel on nendele väärtustele vastavad tõenäosused.

Diskreetne jaotus (ingl discrete distribution või discrete probability distribution) on eeskirjade komplekt statistikas, mis kirjeldab, millise tõenäosusega diskreetse juhusliku suuruse väärtused andmestikus esinevad. Diskreetne jaotus on sisuliselt paaride komplekt, kus on diskreetse juhusliku suuruse väärtus ja on sellele väärtusele vastav tõenäosus.[1][2] Diskreetne jaotus on esitatav nii tabeliga, graafikuga kui ka valemiga.

Diskreetsed jaotused on olulised tööriistad statistikas, mis aitavad kirjeldada andmeid ja teha statistika-põhiseid järeldusi/otsuseid.

Diskreetne juhuslik suurus[muuda | muuda lähteteksti]

Juhuslik suurus (random variable) on muutuja, mille väärtused on määratud juhusliku katse tulemustega.

Diskreetne juhuslik suurus on selline muutuja , mis võtab kas lõpliku või loenduva arvu erinevaid väärtusi .[1]

Tüüpilised diskreetsed jaotused[muuda | muuda lähteteksti]

Binoomjaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Kui juhuslik suurus on mingi sündmuse toimumise arv sõltumatus katses, siis juhuslik suurus on binoomjaotusega (binomial distribution). Seda tähistatakse kui ning sel juhul jaotust (ehk binoomjaotust) kirjeldab tõenäosusfunktsioon .

Binoomjaotuse keskväärtus ja dispersioon . Keskväärtus ütleb siinkohal, et katses toimub sündmus keskmiselt korda.

Bernoulli jaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Bernoulli jaotus on binoomjaotuse erijuht, kus parameeter .

Juhuslik suurus on Bernoulli jaotusega, , kui tema võimalikud väärtused on 0 ja 1. Bernoulli jaotuse ainuke parameeter on emma-kumma tulemuse saavutamise tõenäosus .

Bernoulli jaotuse keskväärtus ja dispersioon .

Poissoni jaotus[muuda | muuda lähteteksti]

Juhuslik suurus on Poissoni jaotusega, kui selle juhusliku suuruse võimalikud väärtused on ning juhusliku suuruse väärtusele vastab tõenäosus . Poissoni jaotust tähistatakse kui .

Poissoni jaotuse keskväärtus ja dispersioon on võrdsed Poissoni jaotuse parameetriga: .

Näited[muuda | muuda lähteteksti]

  • Olgu meil “jah/ei” küsimus, kus juhuslik suurus on küsitluse tulemus. Selle suuruse kaks ainsat võimalikku väärtust on "jah" ja "ei". Sellisel juhul juhul , kus parameeter on vastuse “jah” tõenäosus.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Pärna, Kalev (2013). Tõenäosusteooria algkursus. Tartu Ülikooli Kirjastus. ISBN 9789949322183.
  2. Tiit, Ene-Margit (1997). Rakendusstatistika algkursus. Tartu.