Damchen Garwa'i Nagpo

Allikas: Vikipeedia

Garwa'i Nagpo ka Damchen Garwa'i Nagpo (inglise keeles The Oathbound Blacksmith; tiibeti: Dam chen gar wa'i nag po - vandega/tõotusega seotud Tuhakarvaline Vadžra-sepp) on Njingma koolkonna terma (tiibeti keeles gter ma) traditsiooni raevukas kaitsja.

Damchen Garwa'i Nagpo on märkimisväärselt populaarne Ida-Tiibetis Khami piirkonna tava-usuliste hulgas.

Garwa'i Nagpo (tiibeti Gar ba nag po) oli deemonite kuninga poeg, kuid omandas käsitöölise elukutse ning temast sai relvameister. Sepatööd loeti ühiskonnas tol ajal alamklassi tegevuste hulka kuuluvaks. Läbi budismi ajaloo on paljud kuulsad joogid ja mahasiddhad olnud seotud sepatööga või on olnud huvitatud sellest, kuna sepatöö abil pidavat olema võimalik enam mõista, kuidas tava-mõistust on võimalik ümber töödelda valgustatud teadvuseks.

Tihti kujutatakse Garwa'i Nagpo-d sepana, kes thankadel kujutatuna hoiab peos ka sepale ettenähtud tööriistu. Vasakus käes hoiab ta tiigrinahast tehtud lõõtsa, paremas aga vadžra-vasarat (sanskr: vajramudgara; tiibeti: rdo rje tho ba). Lõõtsa tallumine või lõõtsaga puhumine sepatöös on sümboolselt sama, mis joogi-praktikas hingamine (skt: pranayana), mis voolab läbi meie organismis peituvate psüühilise energia kanalite meie teadvusse kujustamisprotsessi ajal. Mõningatel thankadel on Garwa'i Nagpo lõõts tehtud mitte tiigrinahast vaid joogi omast. Sepatööd tegev joogi muundab mateeria vormi ja omadusi, materjali olemust, nagu joogi muundab ennast läbi tantristliku praktika. Sepatöö oluliseks vahendiks on üks neljast alg-elemendist, nimelt - tuli, mis muudab töödeldava materjali kvaliteeti ja omadusi. Teine töövahend on alasi ja haamer, kus töödeldavale metallile antakse uus kuju ja funktsioon. Samal moel taob joogi enda teadvust mantrate ja kujustamise (meditatsiooni) abil andes teadvusele uue vormi ja kõrgema kvaliteedi. Sama sümboolse vadžra-vasara abil taotakse (joogi) teadvusest välja ka kired ja muud meelemürgid, mis ähmastavad ja risustavad teadmist ja teadvust.

Läbi aegade on populaarne olnud idee, et paljudel metallidel on olemas omadus muutuda teatud tingimustes kullaks, mida loetakse kõige puhtamaks ning õilsamaks metallide hulgast. Sama analoogia leidub ka budismis, kus buda loomus on kõigis olemas, kuid meie psüühiline olemus ja teadvus tuleb puhastada selleks, et see saaks, nimelt see metsik leegitsev tuli, mida kujutatakse thankadel ja möllab nii ümber Garwa'i Nagpo kui ka tema sõidulooma soku, millel Garwa'i Nagpo istub, see tuli on nagu ääs sepikojas, milles (vanasti sulatati ääsil ka metalli) teadvus saab puhastatud. Sama jutt metallide puhastamisest tule abil - teadvuse ette valmistamisel Buddha seisundite jaoks - kehtib ka Dorje Legpa puhul, sest Dorje Legpa on Garwa'i Nagpo sugulane.

Raevukas, värvilt punakaspruun Damchen Garwa'i Nagpol on üks nägu, kaks kätt, kolm pärani ümmargust silma, laialt ammuli aetud suu ja on huvitav, et Damchen Garwa'i Nagpol on leekiv-kollased juuksed. Damchen Garwa'i Nagpol on paremas käes vadžra ja vasakus verine inimsüda, mis on tõstetud üles suu juurde. Jääb mulje, et kohe haukab Garwai Nagpo endale suure lõuatäie usuvaenlase veristest jäänustest. Raevuka Dharmakaitsja õla peale toetub punane lipp või sõjavimpel. Garwai Nagpol on kuldsed kõrvarõngad, kaelakeed ja käevõrud. Peas on Garwai Nagpol ümmargune punast värvi müts (tiib: bse theb), mille tipus on poolik vadžra. Seljas on raevukal Garwai Nagpol peened ja kallid riided.

Garwa'i Nagpo on Dordže Legpa otsene "ülemus" njingma raevukate Dharmakaitsjate hulgas ja Garwa'i Nagpod austatakse tiibeti seppade poolt kui nende käsitöökunsti kaitsjat. Bönis austatav "sepp-jumalus" on sinist värvi (Bal gyi mgar ba), kes elab dbal-mäe koopas (dbal-ri). Tiibeti sepad, keda üldiselt vaadatakse alamklassi kuuluvatena ning kellega abiellumist peetakse isegi ebasoovitavaks, ei ole sellisel määral elukutsel põhineva diskrimineerimise objektiks nagu paljudes teistes maades. Lhasas elavatel seppadel on oma ühing ('doddpal ba), mida valitsus kontrollib kord aastas. Suvel teeb see seppade tsunft piduliku kokkutuleku mida kutsutakse dbyar skyid. Ladakhis on tavaliselt kombeks tellida üks või mitu seppa pulmadesse trumme taguma.

Kesk-Tiibetis arvatakse, et sepad olid kunagi kuulunud Garwa'i Nagpo alluvusse. Olles transiseisundis, tegi Garwa'i Nagpo mõõga, millel oli suur maagiline võim, nimelt kaitses mõõk omanikku surmavate relvade eest ning põhjustas vaenlastele kohutavaid kaotusi ja lüüasaamisi, ükskõik kus see imeline mõõk tegevusse pandi. See mõõk olevat hoiul ühes Lõuna-Tiibeti kloostris.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]