Bryan Adams

Allikas: Vikipeedia
Bryan Adams (2007)
Bryan Adams (2007)
Bryan Adams (2009)

Bryan Guy Adams (sündinud 5. novembril 1959 Kingstonis) on Kanada laulja, kitarrist, muusikaprodutsent ja fotograaf.

2002. aasta veebruaris esines ta Saku Suurhallis. Ta külastas Eestit ka 5. detsembril 2007[1].

Muusika alal on ta olulise auhinna kandidaadiks nimetatud 2010. aasta juuli seisuga 94 korda ja 23 korral on ta selle auhinna ka võitnud.

Enamik nendest nominatsioonidest ja auhindadest on seotud Kanada muusikaauhinnaga Juno. Selle kandidaadiks nimetati ta esimesi kordi 1980. ja 1981. aastal, mõlemal korral aasta kõige lootustandvama meeslaulja kategoorias. Esimest korda võitis ta Juno auhinna 1983. aastal parima meeslaulja kategoorias. Aasta meeslauljaks valiti Adams viiel aastal järjest (19831987). Ta on olnud nomineeritud Kanada aasta parima laulja auhinnale kümme korda, viimati 2009. aastal, ja seitse korda on ta selle auhinna ka võitnud. Kokku on ta olnud Juno auhinnale nomineeritud 56 korda, seda enam kui kümnes kategoorias (aasta laulja, album, singel, helilooja, produtsent, laulukirjutaja, meelelahutaja, saavutus jne) ja võitnud selle 18 korda.

Oscari kandidaadiks on ta nimetatud kolm korda, alati parima laulu kategoorias: 1992. aastal lauluga "(Everything I Do) I Do It for You", 1996. aastal lauluga "Have You Ever Really Loved a Woman?" ja 1997. aastal lauluga "I Finally Found Someone". Ta ei võitnud ühelgi korral.

Kuldgloobuse kandidaadiks nimetati ta viis korda, alati parima laulu kategoorias: lisaks neile kolmele, millega ta Oscari kandidaadiks nimetati, 2003. aastal lauluga "Here I Am" ja 2007. aastal lauluga "Never Gonna Break My Faith". Ta ei võitnud ühelgi korral.

Grammy kandidaadiks on ta nimetatud 15 korda, neist seitse korda 1992. aastal ja neist omakorda neli korda lauluga "(Everything I Do) I Do It for You": aasta salvestise, aasta laulu, aasta meeslaulja ning parima filmi- või telelaulu kategoorias. Neist viimase ta võitis ja see ongi ta ainus Grammy.

MTV videomuusika auhinna kandidaadiks on ta nimetatud kümme korda, neist kuus korda 1985. aastal ja neist omakorda viis korda lauluga "Run to You". MTV videomuusika auhinna on ta võitnud ühel korral: 1986. aastal lauluga "It's Only Love" parima lavalise esituse video kategoorias.

Ameerika muusikaauhinna kandidaadiks on ta nimetatud kolm korda: 1992. ja 1997. aastal pop-rokk-meesmuusiku kategoorias (ei võitnud kummalgi korral) ja 1992 pop-rokk-singli kategoorias lauluga "(Everything I Do) I Do It for You" (selle ta võitis).

Adamsi laul "(Everything I Do) I Do It for You" kirjutati filmi "Robin Hood: varaste prints" jaoks. Seda laulu saatis tohutu rahvusvaheline menu. Suurbritannia singlite edetabelis püstitas ta rekordi, juhtides seda pretsedenditult 16 nädalat järjest. USA Billboardi edetabeli tipus oli ta üheksa ja Kanada edetabeli tipus seitse nädalat. Euroopas tõusis ta tippu vähemalt 13 riigis, sealhulgas kõigis Skandinaavia maades.

2006. aastal autasustati Adamsit Kanada ordeni keskmise, ohvitseri klassiga. Kanada ordeniga autasustatakse aastas keskmiselt 132 inimest. Samal aastal pälvis ta Briti Columbia ordeni. Selle ordeniga autasustatakse aastas keskmiselt 1,5 inimest ja tegevpoliitikud seda autasu ei pälvi.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kes? Mis? Kus?" 2008, lk 438.