Brasiilia jalgpall

Allikas: Vikipeedia
Brasiilia jalgpallur Pelé (1960)

Jalgpall on Brasiilia rahvusspordiala. Brasiilia jalgpallureid on aastakümneid peetud mänguoskustelt eriti andekateks ja osavateks. Brasiilia rahvuskoondis kuulub maailma kõige paremate rahvusmeeskondade hulka.

Viiekordse maailmameistrina (1958, 1962, 1970, 1994 ja 2002) on Brasiilia jalgpallimeeskond olnud läbi aegade maailma edukaim. Paljud Brasiilia jalgpallurid nagu Arthur Friedenreich, Garrincha, Pelé, Zico, Sócrates, Romário, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho ja Neymar kuuluvad või on kuulunud maailma parimate jalgpallurite sekka.

Riigi tohutu suuruse tõttu toimusid algusaastatel ainult mitmed piirkondlikud meistrivõistlused enne üleriigilise Brasiilia jalgpalliiga asutamist. Suurimad jalgpalliklubid on koondunud Rio de Janeirosse, São Paulosse, Belo Horizontesse ja Porto Alegresse ning linnasisesete klubide vahel toimuvad sageli tulised derbimängud. Edukamad klubid on olnud Fluminense, Flamengo, Botafogo ja Vasco da Gama Rio de Janeiros, Corinthians, Palmeiras, Santos ja São Paulo São Paulos, Cruzeiro ja Atlético Mineiro Belo Horizontes ning Grêmio ja Internacional Porto Alegres. Klubid ei suuda rahaliselt Euroopa klubidega sammu pidada, mistõttu mängib umbes 5000 Brasiilia jalgpallurit välisliigades. Brasiilia meistrivõistlusi ja esinduskoondisi haldab Brasiilia Jalgpalli Konföderatsioon.

Brasiilia on korraldanud jalgpalli maailmameistrivõistlusi 1950. ja 2014. aastal.

Liigad[muuda | muuda lähteteksti]

Kõrgliiga[muuda | muuda lähteteksti]

Brasiilia praegune jalgpallikõrgliiga Campeonato Brasileiro Série A alustas tegevust 1971. aastal. Alates 2006. aastast mängib kõrgliigasse 20 klubi, mis mängivad üksteisega ühe hooaja jooksul kaks korda läbi. Kõrgliiga hooaega kestab tavalisest maist detsembrini. Hooaja lõpuks langeb neli viimaseks jäänud klubi esiliigasse Campeonato Brasileiro Série B, neli paremat meeskonda aga tõusevad esiliigast kõrgliigasse. Üleminekumänge ei toimu.

Madalamad liigad[muuda | muuda lähteteksti]

Piirkondlikud liigad[muuda | muuda lähteteksti]

Rahvusliigadest sõltumatult toimuvad Brasiilia kõigis 26 osariigis ja Brasília liiduringkonnas aasta esimeses pooles sisesed meistrivõistlused (Campeonatos Estaduais). Kuna enne 1959. aastat ei selgitatud üleriigilist meistrit välja, on osariigi meistrivõistlused Brasiilia kõige traditsioonilisemad võistlused. Kõige jälgitumad on São Paulo osariigi meistrivõistlused Campeonato Paulista (alates 1902) ja Rio de Janeiro osariigi meistrivõistlused Campeonato Carioca (alates 1906).

Kuni 1990. aastateni loeti piirkondlikke meistrivõistlusi Brasiilia meistrivõistlustega peaaegu võrdväärseteks. Tänapäeval kaotavad osariigi meistrivõistlused vaatama traditsioonidele tähtsust ja nende mänguaega vähendatakse.

Karikavõistlused[muuda | muuda lähteteksti]

1989. aastast toimuvad üleriigilised karikavõistlused Copa do Brasil.

Rahvuskoondis[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Brasiilia jalgpallikoondis

Brasiilia jalgpalli esindusmeeskond (tuntud kui Seleção) on osalenud kõikidel maailmameistrivõistlustel alates 1930. aastast.

Copa Américal[muuda | muuda lähteteksti]

Lõuna-Ameerika meistrivõistlusi (alates 1975. aastast Copa América) hakati rahvuskoondistele korraldama 1916. aastal ja see on sellega kõige vanim rahvuskoondiste turniir. Brasiilia on osalenud kokku 36 turniiril ja võitnud üheksal korral (aastatel 1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007 ja 2019), jäädes sellega küll alla 15 korda võitnud Uruguayle ja 14 korda võitnud Argentinale.

Naiste jalgpall[muuda | muuda lähteteksti]

Brasiilia naiste jalgpallikoondis on alates 1991. aastast osalenud kõikidel maailmameistrivõistlustel, kuid maailmameistriks pole veel tuldud. Parimaks kohaks on olnud teine 2007. aastal. Alates 1996. aastast on osaletud ka kõikidel suveolümpiamängudel, kuid taas on parima saavutusena võidetud kaks hõbemedalit.

Brasiilia praegune naiste jalgpalli liiga Campeonato Brasileiro de Futebol Feminino sai alguse 2013. aastal.

Brasiilia mängijat Martat on nimetatud üheks kõigi aegade parimaks naisjalgpalluriks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]