Bernhard (Baden-Durlach)

Allikas: Vikipeedia
Bernhard IV
Sünniaeg 1517
Surmaaeg 20. jaanuar 1553
Vanemad Ernst Badenist
Elisabeth Brandenburg-Ansbachist

Bernhard IV Baden-Durlachist (1517 – 20. jaanuar 1553) oli Baden-Pforzheimi markkrahv 26. septembrist 1552 kuni oma surmani.

Elu[muuda | muuda lähteteksti]

Bernhard oli Baden-Profzheimi markkrahvi Ernsti ja Elisabeth Brandenburg-Ansbachist teine poeg.

Nagu tema vanemale vennale Albrechtile, on ka Bernhardile omistatud liiderlikku elu ja teda on kirjeldatud kui metsikut olendit. Tema halb maine peatas läbirääkimised tema isa ja Kleve hertsogi, Inglismaa kuninga Henry VIII neljanda naise Kleve Anna venna vahel, et ta saaks abielluda hertsogi teise õe Amaliaga. 1537. aastal oli ta vastu oma isa territooriumi kavandatavale jagamisele isa poegade vahel ja eriti oma poolvenna Karl II õiguste vastu, väites, et tema isa teine abielu oli morganaatiline. Pärast tema venna Albrechti surma 1542. aastal andis isa talle tema varasema vastuseisu andeks ja lubas, et ta pärib Alam-Badeni.

1540. aastal omandas ta Baseli linna kodakondsuse. Samuti oli ta linna ees võlgu.

Ta valitses Alam-Badenit, sealhulgas Pforzheimi ja Durlachi linnu, samas tema poolvend Karl II valitse Ülem-Badenit. Kuid tema valitsemine kestis vaid mõned kuud, kuna ta suri ootamatult 20. jaanuaril 1553. Ta maeti Pforzheimi kollegiaalkirikusse.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Ernst
Baden-Durlachi markkrahv
1552–1553
Järgnev
Karl II